Közpénzből fizette be a 18. kerületi önkormányzat a DK-s polgármestert az ATV műsoraiba

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Belpol

Szaniszló Sándor a legtöbbet szereplő kerületi polgármester volt tavaly a csatornánál.

Szerződéssel tudja igazolja Budapest 18. kerületi önkormányzata, hogy közpénzből fizették be Szaniszló Sándor DK-s polgármestert az ATV több műsorába – írja a 24.hu közérdekű adatigényléssel megszerzett iratok alapján. Mindezt a csatorna tagadja.

A lap szerint Szaniszló – aki egyébként a legtöbbet szereplő kerületi polgármester lett az ATV-nél tavaly – vezette 18. kerületi önkormányzat korábban egy 3,5 és egy 4,5 millió forintos megállapodást kötött az ATV-vel, amely szerint a képviselő a Start című műsorban egyszer, A nap híre adásaiban négyszer, az Egyenes Beszédben pedig nyolcszor szerepelt. Utóbbi a legnézettebb politikai vitaműsor, kampányidőszakban akár 300 ezren is nézhetik.

Az etikai problematika mellett, miszerint pártatlannak nevezhető-e az a televízió, amely műsoraiba politikusok bevásárolhatják magukat, jogi buktatói is lehetnek az esetnek, hisz' a médiatörvény szerint az olyan műsorokban, mint az Egyenes Beszéd, fel kellene tüntetni, ha valaki anyagilag támogatta az adást.

Az ATV a 24.hu megkeresésére cáfolta, hogy Szaniszló pénzért szerepelt volna az Egyenes Beszédben. Közlésük szerint "a szerkesztők saját döntésük és kizárólag szakmai szempontok alapján hívták a műsorba szerepelni".

Korábban több ellenzéki politikusról, Horváth Csaba zuglói, Déri Tibor újpesti és Kiss László óbudai polgármesterről is kiderült már, hogy önkormányzati szerződésük van az ATV-vel. De a kormányoldalról is született hasonló megállapodás: Karsay Ferenc, Budafok fideszes polgármestere például éveken át fizetett, hogy szerepelhessen a csatorna Start Plusz című műsorában, amelyben megjelenhetnek fizetett interjúk is.

A 24.hu-nak egy korábban megszólaló szakember azt mondta, általános probléma, hogy nincs elég alaposan szabályozva, hogyan lehet – és nem lehet – közpénzt elkölteni a médiában, igaz, az átláthatóbbá tétel nem is áll senki érdekében a választókon és a közpénzt fizetőkön kívül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.