Közpénzből fizette be a 18. kerületi önkormányzat a DK-s polgármestert az ATV műsoraiba

  • narancs.hu
  • 2023. január 23.

Belpol

Szaniszló Sándor a legtöbbet szereplő kerületi polgármester volt tavaly a csatornánál.

Szerződéssel tudja igazolja Budapest 18. kerületi önkormányzata, hogy közpénzből fizették be Szaniszló Sándor DK-s polgármestert az ATV több műsorába – írja a 24.hu közérdekű adatigényléssel megszerzett iratok alapján. Mindezt a csatorna tagadja.

A lap szerint Szaniszló – aki egyébként a legtöbbet szereplő kerületi polgármester lett az ATV-nél tavaly – vezette 18. kerületi önkormányzat korábban egy 3,5 és egy 4,5 millió forintos megállapodást kötött az ATV-vel, amely szerint a képviselő a Start című műsorban egyszer, A nap híre adásaiban négyszer, az Egyenes Beszédben pedig nyolcszor szerepelt. Utóbbi a legnézettebb politikai vitaműsor, kampányidőszakban akár 300 ezren is nézhetik.

Az etikai problematika mellett, miszerint pártatlannak nevezhető-e az a televízió, amely műsoraiba politikusok bevásárolhatják magukat, jogi buktatói is lehetnek az esetnek, hisz' a médiatörvény szerint az olyan műsorokban, mint az Egyenes Beszéd, fel kellene tüntetni, ha valaki anyagilag támogatta az adást.

Az ATV a 24.hu megkeresésére cáfolta, hogy Szaniszló pénzért szerepelt volna az Egyenes Beszédben. Közlésük szerint "a szerkesztők saját döntésük és kizárólag szakmai szempontok alapján hívták a műsorba szerepelni".

Korábban több ellenzéki politikusról, Horváth Csaba zuglói, Déri Tibor újpesti és Kiss László óbudai polgármesterről is kiderült már, hogy önkormányzati szerződésük van az ATV-vel. De a kormányoldalról is született hasonló megállapodás: Karsay Ferenc, Budafok fideszes polgármestere például éveken át fizetett, hogy szerepelhessen a csatorna Start Plusz című műsorában, amelyben megjelenhetnek fizetett interjúk is.

A 24.hu-nak egy korábban megszólaló szakember azt mondta, általános probléma, hogy nincs elég alaposan szabályozva, hogyan lehet – és nem lehet – közpénzt elkölteni a médiában, igaz, az átláthatóbbá tétel nem is áll senki érdekében a választókon és a közpénzt fizetőkön kívül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk