Központosítja a kormány a kórházi közbeszerzéseket

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Belpol

A jövőben a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság biztosítja majd az őrző-védő és a takarító szolgáltatásokat is.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány új rendelete, amely módosítja a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló, illetve a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságról szóló korábbi döntéseit – írja a 24.hu.

A módosítások, kiegészítések, pontosítások lényege szerint az állami, Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott és az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és megyei kórházaknak a jövőben a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) biztosítja az alábbi ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat:

  • őrzés-védelem,
  • takarítás, egyéb higiénés szolgáltatás,
  • műszaki üzemeltetés, karbantartás, ezekkel összefüggő épületfelújítás,
  • biztonságtechnikai berendezések üzemeltetése,
  • létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások.

A rendelet melléklete szerint később a közüzemi szolgáltatások (villamos energia, földgázenergia, távhőszolgáltatás, vízszolgáltatás és szennyvízelvezetési szolgáltatás, szelektívhulladék-elszállítás, kommunálishulladék-elszállítás, kivéve veszélyes hulladék kezelése és elszállítása) biztosítása is bekerül a körbe. A miniszterelnök által aláírt rendelet különböző határidőket ír elő.

A fővárosi kórházakra már július 1-jétől, a megyeiekre január 1-jétől lesznek érvényesek központosított közbeszerzés szabályai.

A közlönyben megjelent egy határozat is, amelyben a kormány az egységes szakmai és műszaki követelményeken alapuló kórházi ingatlanüzemeltetési feladatellátás és a kiszámíthatóbb intézményi gazdálkodás megteremtése érdekében egyetért saját rendeletével.

A kabinet emellett felhívja Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a pénzügyminiszter bevonásával május 15-ig tegyen javaslatot ezen szolgáltatások finanszírozásának módjára, ha indokolt, a szükséges jogszabály-módosításokra. Varga Mihálynak a KEF útján azonnal el kell indítania a központosított közbeszerzési eljárást a kórházak részére nyújtandó szolgáltatások beszerzése tárgyában, valamint ennek keretében ki kell dolgoznia a szolgáltatásnyújtás egységes, valamennyi érintett kórház esetén alkalmazandó feltételrendszerét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk