Közvetlen államfőválasztást szorgalmaznak az ellenzéki pártok

  • narancs.hu
  • 2024. február 11.

Belpol

Nem kétséges, hogy a Fidesz egy újabb pártkatonát fog kinevezni Novák Katalin után.

Több ellenzéki párt is azt követeli, hogy népszavazás útján válasszák meg a következő államfőt. Novák Katalin lemondása után előbb ideiglenesen Kövér László, az Országgyűlés elnöke veszi át a feladatait, majd az Alaptörvényben lefektetett módon a Parlament választja meg a következő köztársasági elnököt.

A DK ezért aláírásgyűjtést indít a közvetlen köztársaságielnök-választásért, és a költséghatékonyság érdekében azt is javasolják, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen.

A Momentum már tegnap bejelentette, hogy közvetlen államfőválasztást preferálják, mert „a Fidesz által jelölt köztársasági elnökök sorra megbuknak – morálisan és politikailag is.”

Az MSZP is az Alaptörvény módosítását kezdeményezi a köztársasági elnök közvetlen megválasztása érdekében.

A Jobbik- Konzervatívok szintén az Alaptörvényt módosítaná, és aláírásokat gyűjtenek az ügyben.

A Mi Hazánk szerint: „Szorgalmazzuk továbbá a közvetlen államfőválasztást, és azt, hogy a legfőbb közjogi méltóság ne pártember, hanem megkérdőjelezhetetlen erkölcsű, a saját szakmájában sikeres ember legyen.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk