Kukaholding: azt se tudják, mennyi a hiány

  • narancs. hu
  • 2018. szeptember 17.

Belpol

Az állami cégnek még nincs elfogadott mérlege a múlt évről.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél áll a bál, mivel a cég könyvvizsgálói sem hajlandóak a nevüket adni a vállalat éves beszámolójához. A kukaholding vezetője, Weingartner Balázs József már korábban távozott a cég éléről. Érdemeinek elismeréséül az új kormány feljebb léptette: a frissiben létrehozott Innovációs Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára lett.

A 24.hu információi szerint nagy káoszt hagyott maga után. Egyelőre azt sem tudják megmondani a cégnél, hogy mekkora a hiány: 7 és 15 milliárd forint között több szám is szóba jöhet. A kukaholding éves tervezett fogalma 110 milliárd forint, csakhogy a Garancsi István érdekeltségi körébe tartozó cégtől vásárolt számlázási rendszer még mindig nem működik rendesen, így százezres tételekben mennek ki hibás számlák.

A cég a hírportál szerint az elmúlt két évben 40-50 milliárd forint külső forráshoz jutott, a jövő évi költségvetés tervezetében is szerepel újabb 4 milliárd forint állami támogatás.

A kukaholding azzal magyarázta a helyzetet, hogy folyik a korábbi és az új tulajdonos közötti átadás-átvétel. A cég ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV) Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter fennhatósága alá került. Csak az átvétel lezárása után történik meg a beszámoló elfogadása.

Mint emlékezhetünk, legutóbb a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél történt hasonló, ott rapid könyvvizsgálóváltás, vezetői sorcsere és Svájcig érő, több milliárd forintos botrány bontakozott ki a történetből.

Figyelmébe ajánljuk