Kulka János: „Nem vagyok hajlandó félni”

  • narancs.hu
  • 2015. március 11.

Belpol

Nem szereti, ha felcímkézik, de a nézők okosságában bízik a színész, aki a vasárnapi tüntetés egyik fellépője lesz. Kiegészítés a holnapi Narancsban megjelenő interjúhoz.

Az e heti nyomtatott lapban a március 15-ei tüntetés hátteréről is olvashatnak a szervezőkkel készített nagyinterjúnkban, de a rendezvény egyik „arca”, Kulka János is megszólal. Urfi Péter interjújában a színész beszél a bénító liberális kétkedésről, saját szerepéről a politikában, és egy új ellenzéki pártról.

Itt két kiegészítő kérdésünket olvashatják:

magyarnarancs.hu: A vasárnapi már a sokadik nagy tüntetés lesz, amelyen fellép, miközben azt mondja magáról, hogy nem politikus alkat. De akkor mi hajtja?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Kulka János: Nem akarok megmondóember lenni. Annak nagyon örülök, ha hisznek nekem, ha elhiszik: azért vagyok ott, hogy jó ügyet szolgáljak. Azt viszont mindig utáltam, ha bárhova „elraktak”, ha felcímkéztek. Nem szerettem a Mágenheim doktor lenni, a Dr. House magyar hangja, nem szerettem a meleg színész lenni Magyarországon, a coming outoló színész – és nem szeretnék a tüntető színész sem lenni. Olyan jó lenne azt gondolni, hogy én Kulka János vagyok, és kész. Magyar állampolgár, egyébként színész, akinek egyébként nem tetszik, ami ma történik Magyarországon. Nem akarok megosztó lenni abban az értelemben, hogy a nézők ne jöjjenek be a színházba, mert a Kulka ezt és ezt mondta a tüntetésen vagy a tévében. Az fájna. De a nézők ennél okosabbak. Emellett borzasztóan szerencsés vagyok, mert nemcsak a tüntetéseken, hanem a Katona József Színház színpadán is elmondhatom azt, amit gondolok, mert olyan társulatnak vagyok a tagja, amely felvállalja azokat az értékeket, amelyek nekem fontosak.

magyarnarancs.hu: Ezért mondta azt nemrég, hogy egyre nyugodtabbnak és szabadabbnak érzi magát?

KJ: Azért érzem így, mert nem vagyok hajlandó félni. Ez a korral is jár: ha az embernek már kevesebb van hátra, mint amennyit eddig élt, akkor tényleg meggondolja, mire pazarolja az energiát. Nem fogok dühöngeni vagy hisztériázni a politika miatt, hanem megpróbálom megérteni, mi folyik körülöttem – ez nagyon nehezen megy –, és megpróbálok valamit tenni azért, hogy változzon a helyzet. De magamat nem vagyok hajlandó megenni ezért.

Figyelmébe ajánljuk