Kulturális hírek

  • 2000. február 10.

Belpol

Filmszemle alattLapzártánk sajnos megelőzte a 31. Magyar Filmszemle zárását, így az eredményekről csak jövő héten számolhatunk be (amit láttunk, arról a 11-13.
oldalon - a szerk.), de azért csak került néhány filmhír.

Harminckét évvel az első "Budapesti 12" után a Magyar Film- és Tévéművészek Szövetsége és a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya tagjai szavaztak minden idők 12 legjobb magyar filmjére, íme:

1. Jancsó Miklós: Szegénylegények

2. Makk Károly: Szerelem

3. Huszárik Zoltán: Szindbád

4. Szőts István: Emberek a havason

5. Radványi Géza: Valahol Európában

6. Gothár Péter: Megáll az idő

7. Székely István: Hyppolit, a lakáj

8. Fábri Zoltán: Körhinta

9. Jeles András: A kis Valentino

10. Enyedi Ildikó: Az én XX. századom

11. Szabó István: Apa

12. Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr

A főváros tulajdonában lévő Budapest Film Rt. a Bartók és a Haladás után bezárta a XI. kerületben lévő utolsó mozit, az Olimpiát is. Szőke László alpolgármester az MTI tudósítása szerint azt mondta, nem kaptak előzetes tájékoztatást, pedig ha korábban értesülnek erről, hozzá tudtak volna járulni a mozi működéséhez. A Budapest Film szerint a multiplexek előretörése idején a cég nem tudja veszteség nélkül működtetni az ilyen kereskedelmi jellegű filmszínházakat, miközben gondokkal küszködik az artmozik egy része is: a Bem további sorsáról fél év múlva döntenek, a Blue Box üzemeltetőjének március végéig kell rendeznie milliós tartozását.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány Koltai Lajos operatőr vezette Nemzeti Kuratóriuma hét szakkollégium névsorát hagyta jóvá a 2002-ig tartó időszakra. A játékfilmes szakkollégium új vezetője Granasztói György, tagjai Árvai Jolán, Kőrösi Zoltán, Sándor Pál, Schulze Éva, Tolnai Ottó és (egyetlenként az előző garnitúrából) Köllő Miklós. Régi-új elnökként irányítja az animációs szakkollégiumot Szemadám György, a dokumentumfilmest Ferge Zsuzsa, az artmozi, filmklub és üzemeltetői szakkollégiumot Szalai Annamária, a filmforgalmazói és videokiadói szakkollégiumot Tóth Gy. László, a kutatási, képzési, kísérleti film, könyv- és folyóirat-kiadói szakkollégiumot Lányi András, a népszerű-tudományos film szakkollégiumot pedig Bencze Gyula.

Szabó István műve, A napfény íze kapta a legjobb filmnek, a legjobb hangnak és a legjobb hangvágásnak járó Genie-díjat, a Kanadai Film és Televíziós Akadémia immár 20. alkalommal adományozott elismerését. A legjobb rendezőnek járó Genie-t Jeremy Podeswa nyerte The Five Senses című filmjéért, a legjobb színészi teljesítményért Bob Hoskinst és Sylvie Moreau-t jutalmazták.

Forgács itt, ott Miközben a filmszemlén görög alapanyagból készített új dokumentumfilmjét (Angelos´ Film) mutatta be Forgács Péter, A látogatás című, Gullivert idéző videoinstallációja a Galéria 56-ban (Falk Miksa u. 7.) látható február 26-ig.

Kurdok Londonban Egy londoni bíróság 55 ezer font kártérítésre és 100 ezer font jogi költség megtérítésére kötelezte a brit rendőrséget azért a traumáért, amit az egy kurd amatőr színtársulatnak okozott. Az történt, hogy a rendőrök a londoni kurd közösségi központban rajtaütöttek a Harold Pinter Mountain Language (Hegyi nyelv) című darabját próbáló kurdokon, miután a szomszédban lakók bejelentették, hogy terroristagyanús, fegyveres alakok gyülekeznek ott; a fegyverek valójában kellékek voltak. Többórás fogva tartásuk során a kurdokat nem engedték anyanyelvükön megszólalni - a darab egyébként éppen anyanyelvük használata miatt üldözött és elítélt emberekről szól.

Lincsképek Billie Holiday egyik dalában (Strange Fruit) különös gyümölcsnek nevezte a meglincselt, felakasztott feketéket - a New York-i Roth Horowitz Galériában most Witness (Tanú) címmel kiállítás látható az amerikai történelem hétköznapi rasszizmusáról. James Allen antikvárius az elmúlt tíz év során gyűjtötte össze az 1883-1960 közötti lincskorszak felakasztott, összevert, elégetett áldozatait ábrázoló fotókat, köztük olyanokat is, melyeket a fehér tettesek fenyegető képeslapként küldtek fekete családoknak. Ha valaki netán nem érne oda február 12-ig, megszerezheti a Without Sanctuary. Lynching Photography in America című kötetet, melyet a Santa Fé-i Twin Palms kiadó jelentetett meg. Ebben Leon F. Litwack történész dokumentumokkal bizonyítja, hogy a lincselések gyakran nem spontán, hanem gondosan kitervelt, előkészített - sőt olykor a helyi sajtóban beharangozott - akciók voltak. 1882-1968 között több mint 4700 embert öltek így meg az USA déli államaiban.Morze

Keserü Katalin művésztörténész - a Műcsarnok 1992-95 közötti igazgatója - nyerte el pályázat útján öt évre a megalakulás alatt lévő Ernst Múzeum Kht. ügyvezető igazgatói posztját. Az Ernst Múzeumot és Dorottya Galériát Beke László Műcsarnok-igazgató tiltakozása ellenére választották le az év elején a Műcsarnokról (MaNcs, 1999. december 2.).

Coop Himmelb(l)au kapta az osztrák építészeti állami díjat: legújabb épületei közé tartozik többek között a drezdai UFA-filmpalota és a bécsi SEG-lakótorony.

Az Abba tagjai egy egymilliárd dolláros ajánlat dacára sem hajlandók 17 év után ismét összeállni. A száz koncertre szóló ajánlatot egy amerikai-brit konzorcium tette az 1974-83 között sikert sikerre halmozó svéd együttesnek. Agnetha, Björn, Benny és Anni-Frid dalai részben az A-Teens által elkövetett feldolgozásoknak is köszönhetően, mostanában megint nagyon népszerűek.

Kurt Vonnegutot válságos állapotban szállították kórházba, miután - feltehetőleg egy égve hagyott cigarettától - tűz ütött ki manhattani házában. A 77 éves világhírű író oltás közben füstmérgezést kapott.

Pedro Almodóvar Minden, amit anyámról tudni kell című filmje hét kategóriában is elnyerte a Spanyol Filmakadémia Goya-díját, köztük a legjobb rendezés és az argentin Cecilia Roth révén a legjobb női főszereplő kategóriájában. Benito Zambrano munkája, a Solas a legjobb első film díja mellett még négy másikat is kapott, s ugyancsak öt Goyára értékelték Carlos Saura új filmjét, a Goya en Burdeost.

Lester Young szaxofonos 1936-1959 közötti, a Verve kiadónál készített összes felvételét megjelentették egy nyolc CD-ből álló dobozban: a Lester Young: The Complete Studio Sessions on Verve című gyűjtemény 118 száma közül 62 először hallható CD-n, 13 soha eddig nem került nyilvánosságra; a zenét két interjú egészíti ki. A felvételeken Lester Young (1909-1959) mellett többek között Nat King Cole, Teddy Wilson, Oscar Peterson, Herb Ellis, Barney Kessel, Kenny Clarke, Buddy Rich és Roy Eldridge játszik.

Figyelmébe ajánljuk