Kulturális hírek

  • 2000. március 23.

Belpol

Állami kitüntetésekMárcius 15. alkalmából kiosztották az idei művészeti és kulturális díjakat.
Kossuth-díjat kapott Béres Ilona, Bitskey Tibor és Szabó Gyula színművész, Fehér László és Keserü Ilona festőművész, Gergely Ágnes és Nagy Gáspár költő, Görömbei András irodalomtörténész, Haraszty István szobrászművész, Kocsár Miklós zeneszerző, Reimholz Péter építész, Szabó Dénes karnagy, valamint megosztva Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza filmrendező, ifj. Nagy Zoltán és Volf Katalin balettművész, továbbá az Illés és a Kaláka tagsága. A további díjazottak névsorát a napi sajtóban megtalálhatják. A rendszerváltás óta első ízben fordult elő, hogy a kitüntetendő személyekre tett szakmai javaslatokat a kulturális miniszter minden egyes kategóriában felülbírálta és módosította.

Anima: lemez, turné Gypsy Sound Clash című albumának megjelenéséhez időzítve április 14-én, zalaegerszegi starttal harmincállomásos országos turnéra indul az Anima Sound System. Budapesten május 5-én lépnek fel, a nyáron útba ejtik az összes jelentősebb fesztivált. Aki a fővárosi kisgazdaelnök, Liebmann Katalin rosszallását kiváltó Himnusz-átdolgozásra kíváncsi, azt ne a jövő héttől kapható friss albumon keresse, hanem a januárban megjelent, Trans-Global Underground-remixet is tartalmazó Bujdosó című CD-kislemezen.

Gyász 62 éves korában elhunyt Latabár Kálmán Jászai Mari-díjas színművész, az Operettszínház örökös tagja. 1964-ben lett a társulat tagja, s édesapja nyomdokában járva vált népszerű táncos komikussá.

83 éves korában a franciaországi Nanterre-ben elhunyt Kazimierz Brandys lengyel író, aki 1981, a szükségállapot bevezetése óta élt emigrációban. Magyarul is olvasható jelentősebb művei: Levelek Z. asszonyhoz (1966), Romantika (elbeszélések, 1968), Jellemek és írások (esszék, 1995).

Újra N.W.A. Több mint tíz évvel azután, hogy Los Angeles Compton nevű városrészében feltűnt a gengszterrap egyik alapcsapata, ismét összeálltak az 1992-ben feloszlott N.W.A. (Niggers With Attitude) külön-külön is nagy karriert befutott tagjai: Dr. Dre, Ice Cube és M. C. Ren mellett az 1995-ben AIDS következtében elhunyt Eazy-E helyén ezúttal Snoop Doggy Dogg szerepelt a Farmclub.com című tévéshow számára készült felvételen. Hogy pontosan mi lesz a folytatás, nem tudni, mindenesetre júniusban dolgozni kezdenek egy új albumon. A koncerten részleteket adtak elő Ice Cube Next Friday című filmjének zenéjéből, az N.W.A. Straight Outta Compton és Dr. Dre The Chronic című albumáról. Snoop Dogg egyébként nemrég új zenekarral mutatkozott be, Tha Eastsidaz, ez a nevük, Ice Cube új albuma pedig néhány napja jelent meg War & Peace Vol. 2 (The Peace Disc) címmel.

Színház, világ A színházi világnap rendezvényeihez igazítva, március 24-27-én tartják a Trafóban a Táp Színház Mikszáth ötletéből kiinduló, Ûrzrínyiász című bemutatóját: Lőrinczy Attila 2066-ba helyezett történetének főszereplője a képünkön látható Vécsi Tibor, a zenéről a rendező Vajdai Vilmos gondoskodott.

Március 25-e és április 1-je között határon túli magyar társulatok szerepelnek a fővárosi Thália Színházban, ám szokásos fesztiváljukat, immár tizenkettedik alkalommal, május 26-a és június 4-e között rendezik meg Kisvárdán: tizenkilenc társulat szerepel itt Jugoszláviából, Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából.

A budapesti Lengyel Intézetben március 27-én kiállítás nyílik Gombrowicz, Witkacy, Rózewicz, Mrozek és mások - a kortárs lengyel dráma a lengyel plakátművészetben címmel, s ezúttal mutatják be a Színház című folyóirat Grotowski-számát.

Akárcsak 1993-ban, november 10-e és december 10-e között ismét Budapesten vendégeskednek az Európai Színházi Unióhoz tartozó angol, francia, litván, német, olasz, orosz és svéd színházak. Házigazdájuk a Katona József Színház lesz, melynek igazgatója, Zsámbéki Gábor, az unió elnöke.

A berlini Schaubühne, a londoni Royal Court Theatre, a firenzei Teatro della Limonaia és a párizsi Théátre national de la Colline képviselői megalakították az Új Dramatika Európai Bizottságát: céljuk új szerzők felfedezése, akiknek a darabjait még publikálásuk előtt bemutatnák és továbbadnák egymás között az Európai Unió kulturális támogatásainak segítségével.

Athén: a metró haszna 2001 végéig látható Athénban a Város a város alatt című kiállítás, melynek anyagát a 90-es években, a metróépítés során tárták fel. A mintegy harmincezer tárgy közül legjelentősebbnek tartott 500 került nemrég ideiglenesen közszemlére, de a tervek szerint a város külön múzeumot emel majd számukra ott, ahol egykor Platón filozófiai iskolája állt. Az időszámítás előtti 17. századtól az időszámítás szerinti 8. századig terjedő időszakból származó agyag-, márvány-, réz-, arany-, üveg- és elefántcsont tárgyak a hellén, római és bizánci kor különböző korszakait és stílusait reprezentálják. Morze

A Soros Alapítvány idei díjainak nyertesei: alkotói díj (720 000 Ft egy évre): Békés Pál, Gergely Ágnes, Gion Nándor, Kántor Péter, Kenedi János, Nádasdy Ádám, Szilágyi János György, tavalyról áthúzódóan pedig Angelusz Róbert, Boglár Lajos, Bojtár Endre, Komoróczy Géza, Jánosy István, Török Endre, Vekerdi László. Ady Endre-díj: András Sándor; Kosztolányi-díj: Angyalosi Gergely; Krúdy-díj: Ferdinandy György; Weöres Sándor-díj: Szepesi Attila; Bibó-emlékdíj: Litván György; Szűcs Jenő-díj: dr. Pócs Éva folklórkutató; Ránki György-díj: Kövér György történész; Fülep Lajos-díj: Urbach Zsuzsa művészettörténész (a díjak összege 600 000 Ft; a Madách-díjat nem osztották ki). Számos művész egyéves, havi negyvenezer Ft-os alkotói ösztöndíjat kapott, a roma gyerekek oktatása-nevelése terén kiemelkedő munkát végző pedagógusok 200 ezer Ft-tal járó Solt Ottilia-díjat kaptak. A magyar Soros Alapítvány 2000. évi költségvetése 1,5 milliárd forint, s 2010-ig - Soros György eddig kívánja működtetni alapítványait - évente ugyanezzel az összeggel rendelkezik majd.

Westtárlat címmel kiállítás nyílt április 3-ig a VI. kerületi Paulay Ede u. 9. alatt, ahol a West cigarettát gyártó Reemtsma cég pályázatán legjobbnak ítélt ötven alkotás látható. A tárlat zárásakor adják át a zsűri másfél-, illetve egymillió Ft-os, valamint a közönség ötszázezer Ft-os díját.

John F. Kennedy néhai amerikai elnök még idén bekerül a játékszobákba: a G. I. Joe katonasorozat legújabb darabjaként a Hasbro elkészíti annak a második világháborús kalandnak a plasztikverzióját, amelyben az ifjú Kennedy hadnagy hajóját telibe találta egy japán torpedó, ő pedig társaival együtt partra úszott egy csendes-óceáni szigeten.

Malcolm McLaren kiszállt a londoni főpolgármesteri posztért folyó versenyből: a Sex Pistols egykori menedzsere, aki kampányában a nyilvánosházak és a cannabis legalizálása, továbbá a könyvtári alkoholfogyasztás engedélyezése mellett érvelt, a továbbiakban a Munkáspártból kiutált, s immár független baloldali politikusként induló Ken Livingstone-t támogatja.

A Közösségi Rádiók Világszövetsége, az AMARC Budapesten nyitotta meg állandó irodáját, melynek célja a közép- és kelet-európai szabad rádiók alakulásának és működésének segítése.

Figyelmébe ajánljuk