Kulturális hírek

  • 1996. augusztus 15.

Belpol

Város-tér-kép Már hagyománnyá vált, hogy egy augusztusi hétvégén a Vörösmarty téren állítják fel az ország legnagyobbnak mondott szabadtéri filmvásznát, hogy alatta zene szóljon, sötétedés után pedig képek peregjenek rajta, idén két cannes-i nagydíjas mű, Iványi Marcell rövidfilmje, a Szél és Emir Kusturica hosszú filmje, az Underground, meg sok-sok animációs film.JFK A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt az ősbemutatója John Kelham és Tim Hawkins John Fitzgerald Kennedy életét feldolgozó rockoperájának, a JFK-nek: a címszereplő Sasvári Sándort Janza Kata Marilyn Monroe-ja csábítgatja, Varga Miklós Oswaldja (vagy valaki más) lövi le, Varga Klára Jackie-je siratja. Hruscsovként Mikó István veri cipője sarkával az ENSZ asztalát, KGB-s tisztként pedig Nagy Feró ármánykodik.Street Parade, Zürich Alig valamivel lemaradva Berlin mögött, ahol 1989-ben rendezték az első utcai rave-parádét (lásd a múlt heti MaNcs-ot), Zürich vasárnap abszolválta az ötödik Street Parade-et.
Szervezői az utolsó pillanatig vitában álltak a városi tisztviselőkkel, ugyanis (Berlinre hivatkozva, ahol a 750 ezer embert vonzó júliusi buli után a város a maga pénzén takarított) az ilyenkor óhatatlanul keletkező szeméthegy több tízezer frankba kerülő eltüntetését a közre akarták lőcsölni, mondván: az utcai parádé jóvoltából több millió frank bevételre tesz szert a város.

Leszbikus anyák A meleg, illetve leszbikus párok és családok számára hasznos információkkal, jogi, orvosi (például mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos) tanácsokkal szolgál az Interneten egy kanadai szervezet, a Lesbian Mothers Support Society, címe: http://www.lesbian.org/lesbian-moms/.

Feltámadó progresszív rock Ismét együtt a 70-es évek két híres-neves brit progresszív együttese, a Yes és a U. K. Különösen az előbbi visszatérése tűnik komolynak, Ian Anderson (ének), Alan White (dob), Chris Squire (basszus), Rick Wakeman (billentyűs) és Steve Howe (gitár) ugyanis már jó egy éve együtt dolgozik, március elején fel is lépegettek Kaliforniában, s várhatóan október elején jelenik meg új albumuk, a Keys To Ascension. Régi emberük, Roger Dean tervezi a borítót. Közös nyilatkozatuk szerint egymás társaságában óhajtják bevárni a harmadik évezredet.

A 80-as években, egy időben tagja volt a Yesnek Eddie Jobson billentyűs, aki mostanában támasztotta fel saját zenekarát, a U. K.-t John Wetton basszusgitárossal. Csak alkalmilag, sztárvendégként vehet részt a munkában Bill Bruford dobos, akit leköt a King Crimson, mint azt a Petőfi Csarnokban is láthattuk, Allan Holdsworth gitárost viszont kihagyták a buliból, aki erre azt nyilatkozta, úgysem venne részt benne, mert csak a pénzért csinálják. Helyette valószínűleg Robert Fripp (King Crimson) és Francis Dunnery (It Bites) gitározna majd az eredetileg őszre tervezett, de valószínűleg 1997-re, a zenekar megalakulásának huszadik évfordulójára átcsúszó új U. K.-albumon.

Új Dalí Múzeum Costa Brava strandjai közelében, La Pera városkában, Pubol várában új Dalí Múzeum nyílt, amely a márciustól októberig tartó szezonban fogad látogatókat. A kastélyt - amely a figuerasi Dalí Múzeummal és a művész cadaquesi házával együtt valóságos Dalí-háromszöget hozott létre Katalóniában - Dalí 1970-ben ajándékozta feleségének, Galának, laktak is benne később. A Dalí-Gala Alapítvány által működtetett épület egyik termében Dalí freskója látható, a kertben pedig medence, amelyet Wagner fejével dekorált a művész.

Locarnói Filmfesztivál Egyetlen magyar résztvevője van a jelenleg folyó 49. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválnak, Tarr Béla televíziós produkciója, A puszta. A fesztivál különböző programjaiban összesen 230 filmet vetítenek, a fődíjért, az Arany Leopárdért folyó versenyben tizenhét alkotás vesz részt. Külön sorozatban mutatják be napjaink legjelentősebb egyiptomi rendezője, a hetvenéves Youssef Chachine életművét, aki számos nemzetközi elismerésben részesült már, de eddigi 32 nagyjátékfilmjének otthoni fogadtatása ritkán volt problémamentes: rákérdez a tabukra, beszél olyan dolgokról, amelyekről nem szokás. Legutóbbi műve - az idén májusban, egy alkalommal a budapesti Francia Intézetben vetített 1995-ös L´Emigré (A kivándorló) - is indexen volt, a bibliai József-történet feldolgozása kiváltotta egyházi tiltakozás nyomán. Közvetlenül Locarno után egyébként, augusztus 19-vel kezdődően, Zürichben is levetítik húsz filmjét.

Szépművészeti lapok Hamburgban A Szépművészeti Múzeum világhírű grafikai gyűjteményének 75 értékes darabja szerepel a 19. századi francia rajzművészet legnagyobb mestereit, illetve követőiket bemutató kiállításon, a hamburgi Kunsthalléban. A Budapestről kölcsönzött lapokat 65 svájci gyűjteményekből származó lappal egészítették ki, a Zeichnen ist Sehen (Rajzolni: látni) címet viselő kiállítást március és június között a berni Kunstmuseumban rendezték meg. A szeptember 8-ig nyitva tartó hamburgi tárlat tizenegy (Bernből való) Ingres-lappal indul, aztán egymás után sorjáznak Corot, Millet, Daumier, Courbet, Victor Hugo, Gustave Doré, Cézanne, Manet, Seurat, Rodin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Signac, Bonnard munkái, végül pedig a fiatal Picasso egy 1905-ös rajza. Geskó Judit a múzeum grafikai osztályáról a Narancsnak elmondta, a Szépművészeti által kölcsönzött anyagot - hozzá illő német és angol lapokkal együtt - valószínűleg 1998-ban Budapesten is bemutatják. Illusztrációnk: Van Gogh: A Neunen-i kert télen, 1884.

Ismét Lolita Adrien Lyne, a 9 és fél hét rendezője filmre vitte Vladimir Nabokov 1955-ben született nimfácskáját, Lolitát: az 50 millió dolláros francia produkció már vagy hat hónapja kész van, de augusztus elején még nem volt amerikai forgalmazója, s ha ez így megy tovább, az ottani nézők lemaradhatnak róla, mit művel Humbert Humbert professzor (Jeremy Irons) és vágyainak netovábbja (Dominique Swain). Ez egyébként a Lolita második filmverziója, az elsőt 1962-ben Stanley Kubrick forgatta, akinek felkérésére maga Nabokov írta (a regénybeli 12 éveshez képest három évvel öregítve) filmre Lolitát (Sue Lyon alakította, partnere James Mason volt). Egyébként Nabokov mind a hatvanöt elbeszélését egy kötetbe gyűjtve most jelentette meg a Weidenfeld and Nicholson kiadó, az író fia, Dmitri Nabokov szerkesztésében: The Stories of Vladimir Nabokov. (Képünkön Sue Lyon, Kubrick filmjéből.)

Grafikus dialógus Tizenegy amerikai alkalmazott grafikus járt a múlt héten Magyarországon, az itteni design történetével ismerkedni, magyar kollégákkal, "felnőttekkel" és diákokkal találkozni (Novus művészeti szakiskola), hirdetési ügynökségeket és animációsfilm-stúdiót (Varga) látni. Az ISGD (International Society of Graphic Designers) tagjai Prágát és Brnót is érintő turnét tettek Európában; 1990-ben Moszkvában és Leningrádban jártak (a SZU-ban anno létrehoztak egy közös szovjet-amerikai grafikai stúdiót is), 1993-ban pedig Hongkongot és Kínát keresték fel szakmai kapcsolatok kiépítése végett.

Sony-PolyGram-üzlet Mostantól közös kereskedelmi központ foglalkozik a Sony Music Entertainment (Hungary) és a Magyar PolyGram kiadványainak terjesztésével. A Sony elégedetlen volt eddigi partnere, a MusicDome munkájával, tapasztalatuk szerint termékeik nem kapták meg a "kizárólagos terjesztőtől" elvárható gondosságot, ezért nem újították meg a lejárt szerződést. A közös terjesztés nem érinti a két, amúgy konkurens cég kiadáspolitikáját - egyébként hasonló kapcsolatban áll egymással a másik három magyarországi multinacionális kiadó, az EMI, a Warner és a BMG is, és Nyugaton is bevett módja ez a terjesztés racionalizálásának, hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Cserkúti Imre, a Sony illetékese a Narancsnak.

Ars Electronica Múzeum Az idei Ars Electronica fesztivállal egy időben, szeptember 2-án nyílik Grazban az Ars Electronica Center, amit már most egyszerűen a jövő múzeumaként, a 21. századba való bevezetésként emlegetnek. A 180 millió schillingbe került épület két föld alatti és három föld feletti szintjén a legmodernebb technika eszközei fogadják a látogatót, s mutatják meg, mire is használhatók.

Izraeli-egyiptomi együttműködés Izrael ingyen segített restaurálni több egyiptomi műemléket, köztük Abu Haserh templomát Damanhurban és a kairói zsinagógát.

Iráni szilencium Irán bonni nagykövetsége megpróbált nyomást gyakorolni a Lörrach város által Stimmen ´96 címmel rendezett nemzetközi zenei fesztivál rendezőire, amiért azok meghívtak egy francia emigrációban élő iráni énekesnőt: a perzsa zene csalogányaként emlegetett Marsieh repertoárján ugyan nem szerepelnek kimondottan politikus dalok, de az énekesnő az ellenzék ismert alakjai közé tartozik, tagja egy ellenzéki - hivatalos terminológiával: terrorista - csoportnak is. Az ő németországi útját nem akadályozhatták meg, viszont a fesztiválra szintén meghívott két másik, Iránban élő énekesét igen: Sharam Nazeri és Hossein Alizadeh nem kapott kiutazási engedélyt.

Cyberia

CIA-hackerek Az Európa Parlament és az Európa Bizottság munkatársaitól származó értesülésekre hivatkozva a Sunday Times azt írta, amerikai hírszerzők az Interneten keresztül titkos anyagokat szereztek meg, és - erre állítólag bizonyíték is van - a tavalyi GATT-fordulóban az így szerzett adatok birtokában tárgyaltak az amerikaiak. Az Európa Parlament brit távközlési szakemberek segítségét kérte a további behatolások megakadályozására, az EU technikai részlege belső vizsgálatot kezdett, hogy megállapítsák, igazat írt-e a londoni lap, amely egyúttal japán és francia kormányhivatalok gépeibe való betöréssel is megvádolta a CIA hackereit.

Szcientológia: peren kívül Peren kívüli megegyezés jött létre a Szcientológia Egyház titkos tanainak szerzői jogaival rendelkező Religious Technology Center és a Netcom kaliforniai Internet-szolgáltató között a Dennis Erlich-ügyben. Erlich, kiugrott szcientológus tisztségviselő több olyan dokumentumot is közzétett a hálózaton, amelyek szerzői jogait az egyház birtokolja. Az egyezség értelmében a Netcom új szabályzatot alkotott, e szerint ha szerzői jogsértésre hívják fel a figyelmét, fenntartja magának a kifogásolt dokumentumok eltávolításának jogát. Elemzők szerint a peren kívüli megállapodás meghiúsította, hogy precedens értékű bírósági döntés szülessen az online-szolgáltatók felelősségéről; az előzményekről bővebben: MaNcs, február 8. és http://www.idg.hu/internetto/cyber/gepnar/sciento.html.

Netscape kontra Microsoft A piaci verseny tisztaságának veszélyeztetése miatt a Netscape feljelentette a Microsoftot az amerikai igazságügyi minisztériumnál: azt sérelmezik, hogy a Microsoft felhasználói szerződésben tízre korlátozza a Windows NI Workstation operációs rendszerben létesíthető Internet-kapcsolatok számát, külön szerver vásárlására kényszerítvén a felhasználókat. A Netscape azt követően folyamodott ehhez a lépéshez, hogy a Microsoft kifogásolta: a Netscape-hirdetések rámutattak arra, hogy saját workstation-szerveregyüttesük olcsóbb a Microsofténál.

AOL-bukta Augusztus 7-én egész nap elérhetetlen volt az America Online: a világ legnagyobb Internet-szolgáltatója a rendes évi szoftver- és hardverkarbantartásnak tulajdonítja a rendszer összeomlását. A hatmillió előfizető között őrjöngtek a New York Times és a Chicago Tribune szerkesztői is, akik a hálózaton keresztül kapják a híreket.

Figyelmébe ajánljuk