Kulturális hírek

  • 1996. november 14.

Belpol

Groove Collective A múlt héten bevette magát a mai amerikai zene a Petőfi Csarnokba: képünkön az acid jazzt képviselő Groove Collective.Cave, Blixa: filmzene John Hillcoat rendező, az 1988-as Ghost Of The Civil Dead után ismét Nick Cave-et, Blixa Bargeldet és Mick Harveyt kérte fel új filmje, a To Have And To Hold zenéjének megírására. Ami változás: énekel benne Scott Walker, a 60-as évek egyik legnépszerűbb ausztrál popegyüttese, a Walker Brothers tagja.Varsói Jazz Jamboree Immár 38.
alkalommal rendezték meg Közép-Kelet-Európa legnagyobb jazzfesztiválját. A mostani Varsói Jazz Jamboree egyik leglátványosabb eseménye egy lengyel-amerikai trombitás-csúcstalálkozó volt: Robert Majewski, Piotr Wojtasik, illetve Clark Terry, Nicholas Payton és Roy Hargrove fújta a tudomány és kultúra palotájának színpadán. A külföldi sztárok közül Ray Charles a Harenda Jazzklubban lépett fel, a Buffo színházban megemlékeztek a lengyel jazz történetének az 1956-os olvadás óta eltelt negyven évéről, s a Jamboree alkalmával mutatták be Robert Altman 30-as években játszódó Kansas City című filmjét, amelyben Lester Young és Ben Webster szerepében két mai csillag, Joshua Redman és James Carter vív káprázatos szaxofonpárbajt.

Fesztiválzenekar: purparlé Botrány robbant ki a november 19-én kezdődő japán és hongkongi turnéjára készülő Budapesti Fesztiválzenekarban: lemondott Körner Tamás, a BFZ igazgatója, akit pedig a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága október elsejével megerősített posztján, s távozását fontolgatta Kocsis Zoltán zongoraművész, a BFZ művészeti vezetője, aki összetűzésbe került Fischer Ivánnal, a BFZ vezető karmesterével, amiért az, úgymond, "rendcsinálási" szándékból (tehát nem művészi okból) felfüggesztett hét muzsikust a munkavégzés alól, s helyükre másokat hívott próbálni az ázsiai turnéra. Lapzártakor tárgyalások folytak az ügy rendezése végett.

Díj Robert Franknak ítélték az immár tizenhatodik alkalommal kiosztott Hasselblad-díjat. Az 1924-ben Svájcban született, a második világháború után Amerikába települt fotográfus 1997. március 8-án Göteborgban veheti át a 270 ezer svéd koronával dotált díjat, amelyet korábban többek között Ansel Adams, Henri Cartier-Bresson, Irving Penn, Richard Avedon, Sebastiao Salgado és Robert Hausser is megkapott.

Berlin: múzeumavatás November 3-án nyílt meg Berlin legújabb múzeuma, a Museum für Gegenwart: a háborúban erősen megrongálódott épületet Josef Paul Kleihues tervei szerint restaurálták és tették alkalmassá az utóbbi húsz év képzőművészeti tendenciáinak bemutatására. A múzeum anyaga részben más közintézmények (Kupferstichkabinett, Kunstgewerbemuseum, Nationalgalerie), részben Erich Marx berlini ingatlan- és építészeti vállalkozó gyűjteményéből állt össze. Heinz Berggruen után (akinek szeptemberben nyílt múzeuma) rövid időn belül ő a második magángyűjtő, akinek kollekciója - tartós kölcsönként - közszemlére kerülhet: Beuys, Warhol, Rauschenberg, Twombly, Kiefer fontos művei az ő jóvoltából láthatók a Brandenburgi kapu közelében álló épületben. Az említettek mellett többek között Nam June Paik, John Cage, Sandro Chia, Enzo Cucchi, Georg Baselitz, Julian Schnabel, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Rebecca Horn, Cindy Sherman, Jeff Koons munkái is megtekinthetők az egykori pályaudvaron, amely alig több mint harminc éven át fogadott vonatokat (már 1906-ban közlekedési múzeumot rendeztek be benne).

Hiram Bullock A Groove Collective-hez hasonlóan Hiram Bullock gitáros is a Petőfi Csarnokba hozott egy órányi New York-bluest.

Bulgakov-kiállítás Most, hogy a Volk kiadó gondozásában, a Gesammelte Werke című, tizenhárom kötetes sorozatban megjelent németül minden, amit írt, egy Bulgakovot bemutató kiállítás indult négy várost érintő turnéra: november 22-ig a frankfurti Literaturhausban, majd Berlinben, Brémában és Lipcsében láthatók a moszkvai Irodalmi Múzeum, a kijevi Mihail Bulgakov Múzeum és a szentpétervári Orosz Irodalom Intézete anyagából válogatott fotók, kéziratok, levelek, könyvek, plakátok. A kiállítást összeállító Wilfried F. Schoeller könyvet is szerkesztett a fellelhető dokumentumokból: Mikhail Bulgakov - Bilder und Dokumente.

Low-budget lobbi A kenyereslány balladája című filmjük bemutatójára időzítve (e héttől a Toldi mozi műsorán) Czabán György és Pálos György nyilatkozatot adtak ki, melyben a low-budget produkció fogalmának bevezetését javasolták a (legalább a filmes) köztudatba. Elképzelésük szerint a Magyar Mozgókép Alapítvány Játékfilmes Szakkuratóriuma évente egy játékfilm átlagos költségének megfelelő összeggel, körülbelül 50 millió forinttal támogathatna öt kis költségvetésű filmet (lásd még: 33. oldal). Jó lett volna megtudni, mi a véleménye minderről az MMA Játékfilmes Szakkuratóriumának, de ilyen pillanatnyilag nincs: a régi megbízatása lejárt, az új még nem állt össze.

Tavaszi Fesztivál ´97 Elkészült a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál előzetes eseménynaptára: március 14-31. között Budapesten és Győr belépésével immár nyolc városban rendezik meg a fesztivált, melynek támogatásáról öt évre szóló megállapodást kötött a főváros és két minisztérium, a kulturális, illetve az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi. A BTF külföldi sztárvendégei közé tartozik a londoni Royal Philharmonic Orchestra és a Wiener Sangerknaben; a szokásokhoz híven ezúttal is lesz World Press Photo, Táncpanoráma, Táncháztalálkozó, Gallery By Night, Musica Sacra.

Új Hamlet Arany János klasszikus szövegéből csak a szállóigéket meghagyva, Mészöly Dezső új fordításában mutatta be az Új Színház Shakespeare Hamletjét. Képünkön a címszerepet játszó László Zsolt töpreng Rosenkrantz és Guilderstern, azaz Mihályfi Balázs és Horváth Virgil között; további előadások: november 14., 21., 30.

Fa Nándor feladja Néhány nappal a Vendée Globe föld körüli vitorlásverseny rajtja után visszatért a franciaországi Les Sables d´Olonne kikötőjébe Fa Nándor, mert hajója, a Budapest tőkesúlya meghibásodott. Miután az alaposabb vizsgálaton kiderült, hogy a hajót stabilizáló alkatrész nem tört el, Fa Nándor - akiben visszafelé hajózva felmerült a verseny feladásának lehetősége is - úgy döntött, a mezőny után ered. Lapzártakor érkezett hír szerint azonban a hajót újabb, immár végzetes károsodás érte: nem sokkal útra kelése után egy panamai olajtanker nekiütközött és szétroncsolta. Fa Nándornak nem esett baja, ám a versenyt feladja.

Gyász 79 éves korában elhunyt Bognár József közgazdász: az FKgP-ben kezdett politizálni, az 1968-as gazdasági reform egyik kezdeményezője, a Világgazdasági Kutató Intézet alapítója volt.

64 éves korában meghalt Szilvási Lajos író: a Szabad Nép, majd 1956-ban rövid ideig az Igazság munkatársa volt, később a legnépszerűbb regényírók egyike lett (Albérlet a Síp utcában; Ködlámpa; Légszomj stb.).

MTV Europe-díjak Lapunk megjelenésének napján, november 14-én tartják Londonban az MTV Europe idei díjkiosztó gáláját. A kódolás óta nálunk ma már csak kevesek által fogható adó közönsége nyolc kategóriában választ kedvenceket: több kategóriában is a jelöltek között van az Oasis, a Prodigy, a Beck és a Fugees. A ceremóniát Robbie Williams (ex-Take That) vezeti, fellép többek között a Metallica, a Garbage és George Michael.

Hommage a Piazzolla A tango nuevo, az argentin tangó megújítója, a négy éve elhunyt Astor Piazzolla tiszteletére lemezt készített Gidon Kremer: a világhírű klasszikus hegedűs mellett Per Arne Glorvigen játszik Piazzolla egykori hangszerén, bandoneonon (tangóharmonikán), Vadim Sakharov zongorázik, Alois Posch bőgőzik az Hommage a Piazzolla című CD-n.

Filmes hírek Zoetrope: Short Stories címmel negyedévi folyóiratot indít Francis Ford Coppola: a rendező a filmstúdiójával azonos címre keresztelt lappal új lendületet szeretne adni az amerikai novellairodalomnak.

Az Arábiai Lawrence, a Spartacus és a My Fair Lady után Alfred Hitchcock egyik klasszikus filmjét, a Szédülést (Vertigo) is restaurálták: Robert Harris és James Katz két évig dolgozott, mire elkészült az új, 70 milliméteres kópia, digitális hanggal (az eredeti, háromsávos hanganyagot 1967-ben, állítólag helyhiány miatt, kidobták).

A dolgok jelenlegi állása szerint legalább három filmben játszik jövőre John Travolta: ő lesz az amerikai elnök az 1992-es Clinton-kampány kulisszatitkait feltáró Primary Colorsban, amit Joe Klein könyve nyomán Mike Nichols rendez, Steve Zaillian Civil Action című filmjében ügyvédként védi majd a kisembert a gonosz ipari óriásokkal szemben, végül a Have Gun, Will Travel, az 50-es évek egyik sikeres westernjének új változatában megmutathatja, mit tud a lovon.

Tyson a padlón Nagy meglepetésre Evander Holyfield technikai K.O.-val legyőzte Las Vegasban Mike Tysont, így pályafutása során harmadszor is visszaszerezte a nehézsúlyú ökölvívás világbajnoki címét. A tizenegyedik menetben Holyfield kétszer is kiütötte Tysont.

Inspiráció ´97 Újító szellemű koreográfiákat vár az Inspiráció ´97 címmel kétfordulós pályázatot hirdető Műhely Alapítvány, amely a nyertes művek színpadra jutásához és előadóik honorálásához kíván segítséget nyújtani. A 2-5 táncos részvételével készítendő, legfeljebb 25 perces, 1997 májusáig be nem mutatott koreográfiák szinopszisát december 10-ig lehet benyújtani, közülük január 15-ig választják ki a második fordulóba jutókat, majd ezek közül április első felében, próbatermi körülmények között, azokat, amelyek 1997 májusában a Szkéné Színház és a MU Színház közönsége elé kerülhetnek. A pályázatok beadása és további információk a Műhely Alapítvány irodájában (1117 Bp., Körösy J. u. 17., tel.: 166-4776).

Svéd spórolás Ha mások is a nagyságrendek, mint nálunk, de nadrágszíjmeghúzásra kényszerül a svéd kulturális intézményrendszer is: a nemzeti színháznak számító Dramaten negyvenöt alkalmazottat kénytelen elbocsátani (harmaduknak a művészi állományból kell kikerülnie), s ötven alkalmazottjától kell megválnia az utóbbi évek során már több mint nyolcvan fővel csökkent létszámú, részvénytársasággá alakuló állami operának is. Eddig nem érkezett hír arról, hogy lett volna-e nyilvános tiltakozás a takarékossági intézkedések ellen, csupán arról, hogy a Dramaten intendatúrája a szakszervezetekkel tárgyal az elbocsátandók személyéről.

Cyberia

Elnökválasztás: dugó a sztrádán Annyian próbáltak percrekész információhoz jutni az amerikai elnökválasztás éjszakáján, hogy a hírügynökségek speciális választási site-jainak látogatói hosszú, kínos várakozással töltötték az időt képernyőjük előtt. Különösen nehezen közelíthették meg az ABC News, a National Journal, a Newsweek és a Washington Post közösen létrehozott, Politics Now nevű site-ját.

Ki a junk-e-maillel Az America Online új szolgáltatást vezetett be PreferredMail néven, melynek segítségével a felhasználók kiszűrhetik az elektronikus postaládájukba kéretlenül érkező leveleket, hirdetéseket. A legtöbb gondot a Cyber Promotions cég okozza: a CompuServe által indított eljárásban a bíróság el is marasztalta, amiért látszólag a szolgáltató nevében küldte ki reklámleveleit, eljárást indított ellene a Prodigy is, az America Online pedig kitiltotta rendszeréből a marketingcég küldeményeit.

U2-ügy: nem lesz per Az iNteRNeTTo értesülése szerint a PolyGram nem kívánja beperelni azt a DataNet-felhasználót, aki - immár komoly nemzetközi visszhangot keltvén - két hete két megjelenés előtt álló U2-felvételt tett fel saját internetes oldalára. A PolyGram külföldi központja Internet-figyeléssel megbízott munkatársai vették észre a jogellenes publikációt, de arról nincs a cégnek tudomása, miként kerülhettek ki a felvételek.

Shellről Greenpeace-re Eredeti public relations-ötlettel lepte meg internetes oldalának látogatóit a Shell: a http://www.shell.com/ címen elérhető kiadványról egyenesen a Greenpeace honlapjára lehet kattintani. A Shell közleménye szerint a cél az, hogy a site az olajiparral kapcsolatos kérdések vitafórumává váljék.

Hangos e-mail A Millennia Software új terméke felolvassa a telefonba a felhasználó e-mailen kapott üzeneteit, már ha van neki faxmodemje, és Pentiumos gépén Win95 fut. A 90 dollárba kerülő Email Reader nevű program a telefonon kapott parancsnak megfelelően felolvassa vagy megjelöli a leveleket. Egyelőre csak angolul ért, de fejlesztés alatt állnak más nyelvű változatai is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?