Kulturális hírek

  • 1997. január 9.

Belpol

Éjjeli Õrjárat Rembrandt festményére és az internetezők bagoly-szokásaira utaló címmel hálózati művészeti folyóirat indult. Szerkesztői - köztük a Narancs egykori szerzői, Horányi Attila és Tímár Katalin - a hálózat adta lehetőségeket kihasználva egyrészt arra törekszenek, hogy lapjuk tartalmát folyamatosan frissítsék és bővítsék (például kiállítási programajánlattal), másrészt hogy linkek garmadával kapcsolódási pontokat kínáljanak.
Az Éjjeli Õrjáratban - legalábbis egyelőre - nincsenek hagyományos képzőművészeti kritikák, műelemzések, vannak viszont úgynevezett "Edények", amelyekben sajátos szempontok szerint helyeznek el műveket, szövegeket (Szentjóby Tamás munkáival, illetve a 90-es évek "eltűnő", leginkább dokumentumként, emlékként létező alkotásaival indítottak). A ma még csak magyarul, de a jövőben angolul is olvasható Éjjeli Õrjárat fokozottan koncentrál majd a fiatal művészgenerációra és a hálózaton megjelenő művek alkotására is igyekszik ösztönözni őket. A lap gyakorlatilag társadalmi munkában készül (a Nemzeti Kulturális Alaptól 200 ezer forintot nyertek pályázaton), a technikai hátteret a SZTAKI biztosítja számára. Címe: http://www.sztaki.hu/nightwatch.

Gyász Még tavaly, karácsony előtt, 72 éves korában, párizsi lakásában elhunyt Marcello Mastroianni olasz filmszínész. Nem sokkal halála előtt hasnyálmirigyrákkal küzdve is játszott egy párizsi színházban. Első filmszerepét 1948-ban kapta, a későbbi pályáján meghatározó jelentőségű Federico Fellinivel 1960-ban forgatott először (Édes élet), amit számos más közös munka követett (Nyolc és fél, A nők városa, Ginger és Fred), de szinte valamennyi számottevő olasz rendezővel dolgozott. (Képünkön Mastroianni az Édes élet egyik jelenetében; lásd még a Biciklitolvaj melléklet 8. oldalát.)

Karácsony napján meghalt Ronnie Scott angol tenorszaxofonos, aki saját zenéjének kvalitásait is megelőzve, mindenekelőtt a nevét viselő londoni jazzklub, a Ronnie Scott´s révén vonult be a műfaj történetébe: a máig a Sohóban működő klubot 1959-ben alapította partnerével, Pete Kinggel. Szinte mindenki megfordult itt, aki csak számított, de a sztárok mellett kiugrási lehetőséget biztosított a tehetséges fiatal brit muzsikusoknak is. Januárban lett volna 70 éves.

62 éves korában elhunyt Carl Sagan amerikai csillagász, űrtudós és környezetvédő, aki népszerű tudományos tévésorozatai és könyvei révén milliókhoz hozta közel a világűr bonyolult problémáit, miközben komoly tudományos eredményeket ért el és részt vett a NASA kutatásaiban is.

Meghalt Sun Yaoting, a Pu Jit, a Bertolucci által filmvászonra örökített, utolsó kínai császárt szolgáló, utolsó kínai eunuch. 94 éves volt.

Kábítószer-túladagolás következtében Los Angelesben elhunyt David Bornstein, aki az utóbbi években a budapesti Andersen együttesben énekelt. Emlékezetére a jövő héten visszatérünk.

Szél hozott Februártól színészműhelyt indít a Szél című rövidfilmjével Cannes-ban Aranypálmát nyert Iványi Marcell és Kristóf Péter, a Klotildligeti Drámaiskola vezetője. Terveik szerint színitanodájuk abban különbözik majd a többitől, hogy náluk egymást választják ki az emberek: csak azok kerülhetnek be, akik tudnak együtt dolgozni. Iványi Marcell a főiskola előtt két évig a Klotildligeti Drámaiskolában tanult. A főiskola után - ahol érzése szerint nem kapott eleget - Kristóf Péterrel együtt kezdett foglalkozni egy színtársulat összehozásának gondolatával. Olyanokat várnak, akik "valóban tanulni akarnak, és elég nyitottak, érzékenyek az ilyen munkához", nincs szükség végzettséget igazoló papirosra, de némi színházi múlt nem árt, s ígérik, senkit nem küldenek el meghallgatás nélkül. Jelentkezés levélben: 2081 Piliscsaba, Ady Endre u. 13. A felvételi egy februári hétvégén zajlik majd, a jelentkezőknek - 8500 forint ellenében - szállást és teljes ellátást biztosítanak.

Fesztiválzenekar: békesség Egyezségre jutott a Budapesti Fesztiválzenekar két alapító művészeti vezetője, Fischer Iván karmester és Kocsis Zoltán zongoraművész, akik számára január 6-át jelölte meg a Budapesti Fesztiválzenekar kuratóriuma határidőnek a zenekar irányításával kapcsolatos problémáik rendezésére. Lapzártakor még nem ismeretes az egyezség tartalma, annyit azonban tudni lehet, hogy a következő lépést a BFZ kuratóriumának kell megtennie: elfogadni (vagy nem) az éles vitába keveredett művészek megállapodását, ami nélkül akár a zenekar jövője is kétségessé válhatott volna.

Szabad Tér: folytatódó vizsgálat Karácsonyi számunkban jeleztük, a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottsága és a közgyűlés is napirendre veszi a Szabad Tér Színház gazdálkodásában észlelt szabálytalanságokat. Azóta megszületett a közgyűlés határozata, eszerint a pénzügyi bizottság ellenőrző albizottsága vizsgálja ki részletesen a Koltay Gábor igazgató felelősségét is felvető ügyet. A vizsgálat eredménye februárra várható.

Színházigazgatói pályázatok Január 22-én három budapesti színház igazgatói pályázatáról dönt a fővárosi közgyűlés kulturális bizottsága: a Katona József Színház és a Vígszínház esetében sima menet ígérkezik (csak a jelenlegi direktorok - Zsámbéki Gábor, illetve Marton László - pályáztak), az Operett vezetésére viszont hét jelentkező akadt - közülük kettőt javasol a kulturális bizottságnak lapzártánk és lapunk megjelenése között, kedden a pályázatokat elbíráló zsűri.

Szuperkoncert: fegyelmi Megrovás fegyelmi büntetéssel sújtották Székely Györgyöt, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium turisztikai főosztályvezetőjét, amiért a tavalyi Szuperkoncert megrendezésének minisztériumi támogatásakor szabályos, dokumentálható pályázat nélkül ítélt meg - az akkori miniszter, Dunai Imre jóváhagyásával - 50 millió forintnyi támogatást egy osztrák cégnek, hogy az külföldön árusítsa a népstadionbeli hangverseny nehezen fogyó jegyeit.

Régi-új Kroetz Tíz évig feküdt Franz Xaver Kroetz fiókjában a Der Dichter als Schwein (A költő mint disznó) című dráma, mire az elmúlt év végén Thirza Bruncken előhúzta és a Düsseldorfer Schauspielhaus színpadára vitte.

Lang a Piccolóban Ettől az évtől Jack Lang egykori francia kultuszminiszter igazgatja a milánói Piccolo Teatrót. Langot Walter Veltroni olasz kultuszminiszter kérte fel, hogy vegye át az ötvenedik születésnapjának megünneplésére készülődő intézményt, amely azonban alapítója, Giorgio Strehler távozása óta válságba került.

Díj Böszörményi Zsuzsa Vörös Kolibri című alkotása a közönség szavazásával elnyerte a legjobb első filmes rendezőnek járó Lumiere-díjat a 2. Calcuttai Nemzetközi Filmfesztiválon.

Még 1996 Ugyan már 1997-et írunk, de ezek azért még a listázás hetei, ilyenkor január elején, lehet böngészni.

1996 legjobb albumai, a Melody Maker szerint:

1. Manic Street Preachers: Everything Must Go

2. DJ Shadow: Endtroducing...

3. Super Furry Animals: Fuzzy Logic

4. Tricky: Pre-Millennium Tension

5. Underworld: Second Toughest In The Infants

6. Beck: Odelay

7. Suede: Coming Up

8. Afghan Whigs: Black Love

9. Baby Bird: Ugly

10. Boo Radleys: C´mon Kids

1996 legjobb filmjei, a Time szerint:

1. The English Patient (Anthony Minghella; brit)

2. Drifting Clouds (Aki Kaurismaki; finn)

3. Titkok és hazugságok (Mike Leigh; brit)

4. Deep Crimson (Arturo Ripstein; mexikói)

5. Trainspotting (Danny Boyle; brit)

6. Gabbeh (Mohsen Makhmalbaf; iráni)

7. Temptress Moon (Chen Kaige; kínai)

8. A Close Share (Nick Park; brit)

9. The Square Circle (Amol Palekar; indiai)

10. Túl a felhőkön (Michelangelo Antonioni; olasz)

1996 legjobb world music albumai, a Folk Roots szerint:

1. Norma Waterson: Norma Waterson

2. Cheikh Lo: Ne La Thiass

3. Dick Gangham: Sail On

4. Oumon Sangare: Worotan

5. Afro Celt Sound System: Vol 1 - Sound Magic Eliza Carthy: Heat, Night And Sound Kate and Anna McGarrigle: Matapedia

8. Dervish: At The End Of The Day

9. Gillian Welch: Revival

10. Lal Waterson and Oliver Knight: Once In A Blue Moon

Ugyanitt, holtversenyben, a 13. helyre került Sebestyén Márta Kismet című albuma, s a lap munkatársainak szavazataiból jutott Hortobágyi László Terra Dei című lemezére is. Az újra kiadott albumok között Ali Farka Toure Radio Mali című lemeze lett az első.

A tavalyi év legsikeresebb koncertzenekara az újra összeállt Kiss volt, amely 92 állomást érintő turnéján 43,6 millió dollárt zenélt össze - a másik, szintén a sírból előjött zenekar, a Sex Pistols az első 50-be sem tudott bekerülni ebben az összeállításban.

Rokonszenv Még december végén avatták fel a budapesti Francia Intézet épülete előtt Pierre Székely Rokonszenv (Affinité) című szobrát. A Franciaországban élő művész grafikai munkái január 10-ig láthatók ugyanitt, a Fő utcában.

Cyberia

Bowie egy napig Január 8-án, 50. születésnapján öt, eddig ki nem adott felvételét tette közzé az Interneten David Bowie, a http://www.davidbowie.com címen. Mivel a RealAudio-ajándék csak egy napig élt, lapunk megjelenése után itt már nemigen található meg, de hogy más helyeken igen, az nagyon valószínű.

Előrejelzés 1997-re Az International Data Corporation becslése szerint 1997 - akárcsak 1996 - a csökkenő ütemű növekedés éve lesz az információtechnológiában: jó év vár a hálózat gerincének technológiáját biztosító cégek és a televízióra köthető hálózati berendezések gyártói számára, viszont nehéz dolguk lesz az Internet-, illetve online-szolgáltatóknak, s a PC-eladások is csupán 15,5 százalékkal nőnek, szemben az 1996-os 20, illetve az 1995-ös 32 százalékkal.

Már Etiópia is Ötezer felhasználó kiszolgálására alkalmas Internet-szolgáltatás indult Etiópiában, ahonnan eddig csak külföldi telefonhívásokon keresztül lehetett elérni a hálózatot.

Adatbázis-jogvédelem Az iNteRNeTTo értesülése szerint tizenkét internetes, illetve számítástechnikai cég, a Magyar Adatbázis-forgalmazók Szövetsége és a Magyar Közigazgatási Informatikai Egyesület megalapította az Adatbázis Szerzői Jogvédő Egyesületet (ASZJE), melynek célja az adatbázisokra vonatkozó szerzői és szomszédos jogok kezelése és az adatbázisok nyilvántartása. Az ASZJE ingyenes jogi tanácsadással szolgál és érdekképviseleti tevékenységet is ellát, közleményei a http://www.dbassoc.hu/hu címen várhatók.

Unamailer Jobboldali politikusok, a Ku-Klux-Klan, a Music TV, szcientológusok és újságírók kaptak karácsonykor elektronikus levélbombát a Unamailer vagy más néven johnny xchaotic néven jelentkező számítógépkalóztól, aki egyszerre több száz levelezőlista leveleit zúdította a kipécézettek elektronikus postaládájába, napokra megbénítva azok e-mail-forgalmát. Egy héttel később, helyesírási hibáktól tarkított levelében a Unamailer magyarázatot is adott: ily módon próbálta "felhívni az illetékesek figyelmét egy problémára".

Virtuális Jeruzsálem Élőben látható a weben a Siratófal és az ott imádkozók képe: http://www.virtual.co.il/ - a megtekintéshez szükséges program a http://www.vdo.net címről tölthető le. A Virtuális Jeruzsálem oldalairól imát is lehet küldeni, az e-maileket kinyomtatják és felhelyezik a Siratófalra.

Figyelmébe ajánljuk