Kulturális hírek

publikálva
1997/3. (01. 23.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Polonia Expressz: Tomaszewski Az év eleje a lengyel kultúráé: április közepéig minden műfajban és helyen a Polonia Expressz művészeti fesztivál eseményei állítanak majd meg - és nem csak a fővárosban: bekapcsolódik Szombathely, Székesfehérvár, Pécs és Miskolc is. Lesznek színielőadások, film- és videóvetítések, koncertek és kiállítások - elsőként Henryk Tomaszewskié, az utóbbi évtizedek legnevesebb plakátművészéé nyílt meg a budapesti Lengyel Intézetben (megtekinthető február 14-ig), de mire ezek a sorok megjelennek, már a Budapest Galériában, a Műcsarnokban, a Szépművészeti Múzeumban, a Kortárs Művészeti Múzeumban és a Szombathelyi Képtárban is láthatók lengyel képzőművészek alkotásai.Kiállítási tervek Márciusban a Műcsarnok épületébe költözik a Budapest Art Expo, aminek eddig a BNV adott otthont.

Az intézmény idei programja keresztmetszetet kínál fiatal cseh művészek, XX. századi osztrákok és norvégok, valamint az utóbbi harminc év nonkomformista orosz alkotóinak munkáiból, a mai magyar festészet a Helyzetkép II. részével jelentkezik, önálló tárlata lesz Hencze Tamásnak és a néhai Molnár Sándornak. Az Ernst Múzeumban mutatják be Haász István, Zoltán Mária Flóra és Váli Dezső festményeit, Péreli Zsuzsa gobelinjeit, a néhai Hajas Tibor életművét, a budapesti Artpool gyűjteményből Ray Johnson munkáit; a csoportos tárlatok sorából kiemelkedik a 60-as évek "ismeretlen" műveinek bemutatása a Nemzeti Galéria gyűjteményéből.

A Szépművészeti Múzeum idei kiállításai között, az Inernet Galaxis számítógépes bemutató után Rune Mields munkáit, majd az ötvenes évek itáliai művészetét lehet megtekinteni. Nyárra egy Ernst Barlach-kiállítást terveznek (itt még van némi bizonytalanság), év végére pedig Roberto Barni munkáinak bemutatását.

Gyász 52 éves korában a texasi Smyrnában elhunyt Townes van Zandt gitáros, énekes, az amerikai country-rock-blues egyik nagy egyénisége. Életműve legjobb összefoglalásának 1979es koncertalbumát tartják (Rear View Mirror).

61 éves korában elhunyt Bertha Bulcsú háromszoros József Attila-, egyszeres Gábor Andor-, Füst Milán- és Táncsics Mihály-díjas író, újságíró. Legnagyobb hatású publicisztikái az Élet és Irodalomban jelentek meg, ahol főmunkatársként dolgozott.

Együtt a Bunnymen Ismét dolgozik az Echo & The Bunnymen: Ian McCullogh, az 1978-ban Liverpoolban alakult, legnagyobb sikereit a 80-as évek dere-kán elérő zenekar énekese 1988-ben kezdett szólókarrierjét félretéve ismét összeállt egykori társaival, Will Sergeant gitárossal és Les Pattinson basszusossal. A zenekar eredeti dobosa, Pete De Freitas nem lehetett jelen az újjászületésnél, mert évekkel ezelőtt autóbalesetben elhunyt.

Horvátország ma Ezzel a címmel rendeznek találkozót január 23-24-én Budapesten, a CEU (Közép-európai Egyetem) Nádor utcai épületében. A program Kreso Golik Tko pjeva, zlo ne misli (Napi egy dal távol tartja a bajt) című filmjének vetítésével kezdődik fél háromkor, amit animációs filmek követnek, az estét bor és vers zárja. Másnap háromkor kerekasztal-beszélgetés lesz ugyanitt horvát tudósok és politikusok részvételével.

Holocaust-emlékmű: vita Bár már 1995-ben eredményt hirdettek a Berlinben felállítandó holocaust-emlékmű pályázatán, azóta is vita folyik arról, milyen legyen (a Christine Jakob-Marks nevével fémjelzett kollektíva díjnyertes pályaművét sokan megalomániásnak tartják), sőt arról is, hogy egyáltalán hol legyen az emlékmű (noha van már kijelölt helye). Annak érdekében, hogy végre - Peter Radewski berlini kulturális szenátor szavai szerint - "értelmes döntésre" jussanak, három vitafórumot rendeznek a városban. Az elsőn, múlt pénteken vagy hetven művész, politikus, történész és építész találkozott, s hogy senki ne ragadja túlságosan magához a szót, a felszólalások időtartamát négy (azaz 4) percben határozták meg. A következő két nyílt vitanap februárban, majd márciusban lesz - aztán majd elválik. Radewski mindenesetre úgy véli, legkésőbb 1999-ben (!) le kell fektetni az alapkövet.

Low-budget: mehet Megvalósulni látszik a Közgáz Vizuális Brigád tavalyi felhívása (MaNcs, 1996. november 14.), miszerint a Magyar Mozgókép Alapítványnak támogatnia kellene az alacsony költségvetésű filmek gyártását is. Az MMA játékfilmes kuratóriumának idei pályázatára - melynek határideje január 31. - lehet jelentkezni ilyen, 15 millió forintnál kisebb költségvetésű játékfilmekkel is. Az, hogy most, illetve a pályázat második fordulójában, szeptemberben pontosan mennyi pénzt osztanak ki, még nem dőlt el véglegesen.

Fischer-Kocsis 1:0 Kocsis Zoltán zongoraművész egy fokkal hátrább lépett, s a továbbiakban már nem művészeti vezetőként, hanem "csak" szólistaként dolgozik a Budapesti Fesztiválzenekarral, melynek zeneigazgatója, immár egyedül, Fischer Iván karmester lesz. Ezzel a váltással megoldódni látszik a BFZ-ben hónapokkal ezelőtt kirobbant válság, ami egy időben már-már létében fenyegette az együttest.

Tilos: Maraton-mérleg Eddig mintegy 760 ezer forint folyt be a Tilos Rádió számlájára a novemberi Maraton egy hetének nonstop támogatáskérő műsorai nyomán. Tóth Szabolcs ügyvivő a Narancsnak elmondta, hogy az adományokból korszerűsítették a rádió stúdióberendezéseit, és javítani fognak az adás technikáján is.

Magyar francia adó? Budapesten pályázik FM-hullámhosszra a Radio France International. A francia világrádió - a BBC-vel közösen - 24 órán keresztül sugározna. Az adás óránkénti, kétóránkénti váltásokkal hol angolul, hol franciául szólna, de terveznek magyar nyelvű programokat is. Ezeket a BBC szolgáltatná. A France Inter nemrég elindított egy 24 órás, főként frankofón, de a World Music kelet-európai elágazásait is követő zenei adást. Magyarországon ezt csak műholdról lehet fogni, de a magánrádiók ingyen átvehetik. A sok helyi adó által is átvett románhoz vagy lengyelhez hasonló magyar adást nem terveznek Párizsban.

Golden Globe: Evita 5 Öt díjat kapott Alan Parker Evitája az Egyesült Államokban dolgozó külföldi újságírók által odaítélt Golden Globe-díjak átadásán, amit hagyományosan Oscar-előrejelzésnek tekintenek: a nálunk márciusban bemutatandó film bizonyult a legjobb musicalnek, Madonna a legjobb színésznőnek musical kategóriában, Webber és Rice egyik szerzeménye a legjobb filmdalnak. A drámai kategóriában a The English Patient kapta a díjat, a legjobb alakításokat Brenda Blethyn (Titkok és hazugságok) és Geoffrey Rush (Shine) nyújtotta, legjobb rendezőnek Milos Formant találták, filmje, a Larry Flynt, a provokátor áprilisban kerül a magyar mozikba. A legjobb idegen nyelvű film a cseh Kolja lett. A televíziós kategóriában három díjat söpört be az X-akták.

Amatőr színházak fesztiválja Balassagyarmaton, január 24-26. között rendezik a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat, a hazai amatőr színjátszás immár legnagyobb hagyományú fesztiválját, amelyre 25. alkalommal kerül sor. Ezúttal 15 produkció vesz részt a versenyben.

Galla el Kétfelé megy a L´art pour l´art: tíz év után, "ügyintézési jellegű nézeteltérések" miatt Galla Miklós kivált a társulatból, Laár András, Dolák-Saly Róbert és Nagy Natália nélküle folytatják. Galla márciusban szólóesttel lép közönség elé a Szkéné Színházban, műsorának címe: Ami engem ihlet..., s — mint azt 1995 novemberében ígérte - 2000-re a Holló Színház feltámasztását tervezi. Mivel a L´art pour l´art-t három lemezre szóló szerződés köti a PolyGramhoz, és ebből eddig csak kettőt teljesítettek, további két lemez megjelenése várható: egy a L´art pour l´art-tól, a másik pedig Bárány Ferenc és Philipp István Vérszipoly című zenés rímdrámája lenne, aminek egyik főszerepét Galla alakítja.

Mediawave ´97 Bár a múlt hét közepén lezárult az idei Mediawave jelentkezési határideje, az április 28-május 3. között Győrben rendezendő Fényírók Fesztiváljára még most is elfogadnak jelentkezéseket, mivel január elseje óta, a vámosok számítógépének meghibásodása miatt rengeteg külföldi film nem juthatott el hozzájuk, ami az országban már benn van. És feltehetőleg az utolsó utáni pillanatban elfogadnak még majd hazai jelentkezőket is, akik képtelenek határidőt tartani. De magyar filmek nélkül furán nézne ki egy magyarországi filmfesztivál. Egyébként eddig több mint 500 film érkezett 56 országból, többek között Pápua Új-Guineából, Tibetből, Mozambikból, Palesztinából.

Les Rita Mitsuoko A frankofónia ünnepe alkalmával egy protokoll-, másnap pedig egy rendes koncertet adott a Nemzeti Sportcsarnokban a két évvel ezelőttig duóként működött Rita Mitsuoko, azaz Catherine Ringer és Fred Chinchin, akik ezúttal számos kísérőzenésszel vitték színpadra új műsorukat (lemezen: Les Rita Mitsuoko acoustiques).

Polonia Expressz: Mrozek Magának Slawomir Mrozeknek ugyan nem sikerült tavaly év vége felé áttörnie a két országot elválasztó két határt, de a Teatr Polskiban tíz évvel ezelőtt bemutatott darabja, A szerződés most - Bojtár B. Endre, a MaNcs munkatársa fordításában - megszólalt magyarul is: a Komédium Színházban Dörner György és Bán János adta elő, Bodolay Géza rendezésében. (Kritikánk a 43. oldalon.)

Cyberia

Alba Kör Immár az Interneten is elérhetik az Alba Kört a polgári szolgálattal és a katonai szolgálat megtagadásával kapcsolatos információk iránt érdeklődők: http://freeside.elte.hu/albakor. (Van postacímük - 1461 Bp., Pf. 225 - és igazi címük is: 1055 Bp., Balaton u. 25.)

Straub Elek az iNteRNeTTóban Egy héttel Horn Gyula miniszterelnök után Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója vállalkozott élő iNteRNeTTo-interjúra. Elmondta, tervei szerint március 31-én indul a Matáv Internet-szám szolgáltatása, aminek tarifáját még nem határozták meg, de a nappali beszélgetésnél olcsóbb lesz, és országszerte egységes.

Netscape le, Yahoo fel Sikerpropagandába kezdett a Netscape, hogy megállítsák a cég részvényei árfolyamának múlt heti, 19 százalékos zuhanását: bejelentették, hogy 1996-ban egymillió Internet- és Intranet-szervert adtak el (igaz, az ingyenes próbaverziókkal együtt).

Tizenöt százalékkal emelkedett a Yahoo részvényeinek árfolyama a tőzsdén, miután kiderült, hogy a népszerű Internet-indexet működtető társaság a várakozások ellenére a tavalyi év negyedik negyedében ismét nyereségesre fordult.

Emelkedik az America Online részvényeinek tőzsdei árfolyama, noha több előfizetője pert indított ellene a szolgáltatás kifogásolható színvonala miatt (sokadik próbálkozásra sem tudtak bejelentkezni csúcsidőben, múlt szerdán négy órán keresztül volt elérhetetlen a rendszer). A cég ígéretet tett, hogy a tervezett 250 helyett 350 millió dollárt költ majd hálózata bővítésére, hogy meg tudjon felelni a növekvő igényeknek.

Ingyen e-mail-telefonkönyv Az iNteRNeTTo értesülése szerint az Internet Hungaryból kivált Drótposta Kft. Drótposta Lista néven országos e-mail-elefonkönyvet indított, ami mindenki számára nyitott és ingyenes. Az adatokat háromhavonta e-mail-körlevéllel ellenőrzik, a lista jelenleg 550 adatot tartalmaz, naponta körülbelül harminccal bővül. Elérhető a http://www.drotposta.hu/ címen.

Bibliamásolók, figyelem! A Magyar Elektronikus Könyvtár munkatársai elhatározták, elkészítik a Biblia webváltozatát, ezért jelentkezőket keresnek a szöveg begépeléséhez. Drótos Dániel várja az önkénteseket a következő e-mail-címen: drdani@mazsola.iit.uni-miskolc.hu.

Office 97 A Microsoft bemutatta irodai programcsomagja legújabb verzióját: az Office 97 a régebbi verzióhoz képest olyan funkciókat is tartalmaz, amelyek Internet-kompatibilissé teszik, és lehetőséget nyújtanak a hálózaton keresztül történő közös munkára is. Az Office-nak jelenleg 55 millió felhasználója van (ez a piac 90 százaléka, állítólag), becslések szerint 35-45 százalékuk áttér az új verzióra.

Német cenzúra A német államügyészség pert indított Angela Marquardt, a német reformkommunista párt (PDS) 25 éves alelnöke ellen, amiért hyperlinket helyezett el hálózati kiadványáról a szélsőbaloldali Radikal magazin online kiadványára. Marquardt politikai pozíciójának tulajdonítja az eljárást.

publikálva
1997/3. (01. 23.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra