Lázár János: "Engem Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel"

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Belpol

Az Építési és Beruházási tárca leendő miniszterének célja 2030-ig utolérni Ausztriát.

Lázár János az ötödik Orbán-kormány egyik nagy visszatérője, ő ugyanis az előző ciklusban kiszorult a kormánypozíciókból, most viszont egy egészen új minisztériumot vehet szárnyai alá.

Az Építési és Beruházási tárca miniszterjelöltjeként meg is hallgatta csütörtökön az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Itt a Telex beszámolója szerint arról beszélt, hogy a következő időszakra az a célja az, hogy "létrejöjjön egy olyan országépítő struktúra, amelynek segítségével Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen 2030-ra, és végre olyan életszínvonal legyen az országban, amilyet minden magyar megérdemel".

Lázár szerint a felzárkózási szándékot jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedben az állami beruházások (összértékben 23,5 ezer millárd forint) 80 százaléka infrastrukturális volt, ezzel az EU-ban Magyarország kölötte a legtöbb pénzt GDP-arányosan ilyen célokra.

Lázár szerint ez azt is jelenti, hogy most van itt a lehetőség, hogy végre felzárkózzunk, utolérjük Ausztriát. Például azt említette, hogy az az elképzelése, hogy nem romos határőrségeket lehet majd látni Hegyeshalomnál, hanem átérve majd észre se vesszük, hogy átléptük a határt és visszaértünk Magyarországra.

Kifejtette, hogy az országépítést ésszel és szívvel kell csinálni, és hogy szerinte a magyar építész- és mérnöktársadalom ebben jó partner lehet.

„Azon fogok dolgozni, hogy az országban mindent magyar építészek tervezzenek, és mindent magyar építőipari cégek építsenek, mert engem Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel.”

Hozzátette persze, hogy ez nem a verseny hiányát jelenti majd, hanem az előrelépés lehetőségét. Hangsúlyozta azt is, hogy őt a sajtó a főváros ellenzőjeként tünteti fel, de ez nem igaz, és működése alatt "nem a főváros fog kevesebbet kapni, hanem a vidék az eddigieknél többet”.

Lázár emellett kifejtette, hogy célja a hatékonyság és a kiszámíthatóság növelése, az  állami beruházások rendszerének átalakítása és az átláthatóság.

Utóbbi jegyében el is sorolta terveit:

  • Számba kell venni hány állami beruházás van folyamatban, amelyek teljes keretösszege 10 ezer milliárd forint.
  • Gondoskodni arról, hogy ezek rendben záruljanak.
  • Párbeszédet kell kialakítani az építőipar minden szereplőjével és a munkavállalók szervezeteivel.
  • Szeretné elérni, hogy ne lehessenek összefonódások az állami beruházások esetében a tervező és a kivitelező között.

Azz is elmondta, hogy

új építési beruházási modell felállítására kapott engedélyt Orbán Viktortól.

Jelenleg ugyanis az állam építkezései olyan cégekbe vannak szétszórva (mint pl. a NIF Zrt.), ehelyett viszont Lázár azt szeretné, ha a minisztériumban képeződne ez a struktúra, mert csak erre van ráhatása a választott képviselőknek.

Lázár a kérdésekre válaszul elmondta:

  • lesz önálló építészeti államtitkárság, így gy az örökségvédelem, az építészet, építésgazdaság kiemelt szerepet kaphat.
  • Nem szeretné, ha az építkezések politikai üggyé váljanak.
  • A Fertő-tó és a Városliget példájára felhúzva közölte, hogy kompromisszumot kell kötni a helyiekkel, semmit nem szabad a lokális közösségre ráerőszakolni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.