Lázár: A Fidesznek újra a valósággal kellene foglalkoznia

  • narancs.hu
  • 2020. január 6.

Belpol

"Sokszor bántó a különbség az emberek hétköznapi élete és aközött, amiről egyes politikustársaim beszélnek" - mondta.

Interjút adott a hódmezővásárhelyi Promenad.hu-nak Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter, jelenlegi országgyűlési képviselő, amelyben arról is beszélt, hogy a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan, és legfőbb ideje, hogy a kormánypárt valós problémákkal foglalkozzon.

Lázár az önkormányzati választások eredményével kapcsolatban azt mondta, azon dolgoznak, hogy visszaszerezzék a választók bizalmát, "ehhez a nemzeti oldalnak jobbá kell válnia a következő években. Nemcsak a versenytársainál, hanem eddigi önmagánál is jobbá".

"Tudomásul kell venni, új politikai korszak köszöntött Magyarországra, ahol két párt van: a Fidesz és a 'NemFidesz'" - mondta, hozzátéve, hogy a választást nem a baloldal nyerte meg, hanem a Fidesz veszítette el, mert elvesztette bizonyos választói csoportok bizalmát, és ezen el kell gondolkodni, meg kell újítani a "nemzeti oldalt".

"Ha a Fidesz visszatér arra az útra, hogy a valósággal foglalkozik, akkor képes lesz visszanyerni a szavazói támogatását, sőt, mások bizalmát is hozzáteheti ehhez. Amennyiben viszont nem fordulunk vissza az emberek hétköznapi problémái felé, akkor nagyon kockázatos két és fél éves választási felkészülés áll előttünk"

- fejtegette.

A politikus szerint az önkormányzati választásokon győztes balliberális vezetők csak a Fideszt gyalázzák, és nincs víziójuk az ország sorsát illetően. "A Fidesznek éppen ezért saját magát kell olyan helyzetbe hozni, hogy érdemi válaszokat adjon minden társadalmi csoport hétköznapi problémáira a fiataloktól kezdve a nyugdíjasokig" - jelentette ki.

Közölte azt is, hogy Magyarország versenyképességéhez elengedhetetlenül szükséges a világszínvonalú egészségügyi ellátás megteremtése, és fel kell építeni a világ egyik legjobb oktatási rendszerét, valamint az ember és a természet harmóniáját helyreállítva egy új nemzeti vidékpolitikára van szükség, ami nemcsak zöld fordulatot jelentene, hanem növelné a falvakban és kisvárosokban élők életminőségét.

Szerinte a hódmezővásárhelyi városházán "egy kommunista tempójú, liberális fordulat történt", jelenleg a tartalékok és a jövő felélése zajlik, a városvezetés pedig "módszerei és politikai kapcsolatai alapján leginkább gyurcsányistának nevezhető".

Saját terveiről azt mondta, a választásokból azt a tanulságot vonta le, hogy az ő dolga az, hogy minél többet találkozzon és beszélgessen a választópolgárokkal. Beszélt arról is, hogy

"sokszor bántó a különbség az emberek hétköznapi élete és aközött, amiről egyes politikustársaim beszélnek. Minél inkább nő ez a távolság, annál nagyobb a veszély, hogy a kettő közötti szakadékba beszivárognak a szélsőségesen liberális vagy baloldali pártok, és megszállják az emberek gondolkodásmódját."

"Tudomásul kell vennünk, amennyiben az országot irányító politikai erő nem foglalkozik, nem beszél eleget bizonyos társadalmi csoportokkal, illetve nem azokra a problémákra válaszol, amelyek az embereket foglalkoztatják, akkor a szélsőségesen liberális és baloldali uszító politika – jobb híján – utat talál a választópolgárokhoz" - közölte.

Azt is mondta, Orbán Viktornak nincs szüksége a tanácsaira, mert "az egész Fideszben neki a legerősebb a valóságérzékelése".

Az ellenzékről szólva ugyan, de azt is kimondta, hogy "gyűlöletkampányt mindig könnyebb szervezni, mint rezsicsökkentést vagy otthonteremtési támogatást kialakítani".

Az interjúban ezen kívül beszélt még az épülő, Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötni tervező tramtrainről, a mezőhegyesi ménesbirtok helyzetéről és arról, hogy azt kérte a miniszterelnöktől, hogy sürgősen kezdjenek hozzá a rendkívül rossz állapotban lévő Budapest–Szeged kötöttpályás vasúti vonal újjáépítéséhez.

Figyelmébe ajánljuk