Lázár megmagyarázta: mindenki tartsa be a játékszabályainkat

  • narancs.hu
  • 2017. március 30.

Belpol

Amúgy meg túl van politizálva a CEU-botrány.

A kormány új felsőoktatási törvénymódosítási javaslata nehéz helyzetbe hozza a külföldi egyetemek hazai működését, az ügyben különösen érintett Magyarország egyik legsikeresebb és legelismertebb egyeteme a CEU.

A CEU mellett számos szervezet, politikus állt ki a napokban, a törvényjavaslat még a Fideszesek körében is kiverte a biztosítékot. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a felsőoktatási törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek, a CEU rektora pedig vasárnap Washingtonba utazik, hogy az ügyet az amerikai jogalkotók és a média elé tárják.

De nem hagyta szó nélkül a nemzetközi sajtó sem az ügyet. A New York Times arra emlékeztet, hogy az egyetem rektora szerint a terv nem más, mint politikai vandalizmus.

A Washington Post a két napja benyújtott törvénymódosítás kapcsán azt írja, hogy Orbán Viktor ideológiai ellenfelének tartja az intézmény alapítóját, Soros Györgyöt.

A Financial Times is arról ír, hogy a CEU az egyik legtekintélyesebb posztgraduális tanintézmény a régión belül. A Közép-Európai Egyetemnek a Fidesz-barát sajtó már előzőleg nekiment, mondván, hogy az külföldi érdekeket szolgál, hamis diplomákat ad ki és méltatlanul bánik az alkalmazottakkal.

A Reuters is az idegen támogatást élvező civilek elleni hadjárat részének tartja, hogy szigorítják a Közép-Európai Egyetem működési feltételeit.

Ezzel szemben a mai kormányinfón Lázár János és Kovács Zoltán a kormány rendíthetetlen bástyájaként védi legújabb tervüket. Lázár János szerint túlpolitizálják az ügyet a közelgő választási kampány miatt, és szimpla hisztériakeltés zajlik.

Semmi mást sem szeretnének elérni, csak hogy mindenki tartsa be a játékszabályokat. Mivel a magyar törvények Magyarországon mindenkire vonatkoznak, ezért azokat be kell tartani. Minden külföldi egyetem számíthat rá, hogy fair, korrekt módon fogják megvizsgálni a kérelmét.

Lázár szerint politikai purparlé zajlik, azért, mert 2018-ban választások lesznek.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.