Orbán a Fidesz szlogenjét elemezte reggeli rádióinterjújában

Belpol

Az interjú egyik kérdése az volt, hogy miért választották a "Magyarország előre megy, nem hátra" szlogent. 

Teljes kampányüzemmódba kapcsolt Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban a műsorvezető Nagy Katalin hathatós asszisztálása mellett, aki azzal a felvetéssel kezdte meg a beszélgetést, hogy a baloldal vajon miért támadja a járvány elleni védekezést.

Orbn válaszként először a koronavírus omikron variánsáról kezdett beszélni, mondván ez egy új kihívást jelent, mert az omikron szélsebesen terjed, gyorsabban, mint bármely korábbi variáns, de az erő, amivel ránk tör, gyengébb, mint a korábbiaknál. A napi jelentések szerint nő a fertőzöttek száma, de a lélegeztetőgépen lévőké például most csökkent, a kórházban lévőké pedig lassabban nő, mint máskor. 

Orbán elismételte, hogy február 15-től új szabályok lépnek életbe, csak az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki már megkapta a 3. oltást is, vagy a második oltás óta még nem telt el 6 hónap, a védettségi igazolvány átalakul oltottsági igazolvánnyá. A karanténszabályok is változtak, 7 napra csökkent, de 5 nap után negatív teszttel szabadulni lehet. Januárban minden csütörtöktől szombatig regisztráció nélkül lehet oltást kapni a kórházi oltópontokon és járási szakrendelőkben, emellett honvédségi oltóbuszok járják az országot. 

Orbán ezután fordult rá a baloldal ekézésre, arról beszélt, hogy mindenhol vita van a védekezésről, de a magyar baloldal kilóg az európai gyakorlatból azzal, hogy kamuvideókat gyártottak, tényeket hamisítottak, és hogy "úgy vitatkoztak a védekezésről, hogy közben gyengítsék azt". Orbán szerint ugyanis vitatkozni kell arról, hogy milyen a jó védekezés, de ezt úgy kell megtenni, hogy közben ne gyengítsék a védekezést, viszont szerinte ahogy a magyar baloldal támadja a védekezést, azzal leértékeli az orvosok munkáját, miközben az orvosok és az egész egészségügyi rendszer mindent megtesz és elismerést érdemelnek. Amikor azt mondják, hogy az egészségügyi rendszer gyenge, abban benne vannak az orvosok és az ápolók is, akik egyáltalán nem gyengék, nem gyengén van megszervezve az oltás sem. 

"A vírus elleni védekezésre legyünk büszkék"

– mondta Orbán, sorolva, hogy büszkének kellene lenni az orvosokra, ápolókra, közigazgatási szakemberekre. "Jó ország ez, de mindig érzek a baloldalban egy olyan stichet, hogy nem tud különbséget tenni a kormány és az ország támadása között" – tette hozzá. 

A következőkben a műsorvezető a kínai vakcinákról szóló vitákat hozta fel, Orbán erre közölte, hogy "a kínai vakcinákról folyó vitát könnyen lehet zárójelbe tenni, mert a WHO akkreditálta és jóváhagyta". Szerinte lehet mondani bármit, de ezek tudományos kérdések. "Elég régóta nyomom az ipart, de akkor sem venném a bátorságot a vakcinák minősítésére" – tette hozzá, majd kijelentette, hogy az üzleti érdekek is szakmai köntösben jelennek meg, a WHO viszont a kínai vakcinát jónak találta. 

Az interjú ezután olyan lényeges kérdéssel folytatódott, hogy miért választották a "Magyarország előre megy, nem hátra" szlogent. Erre Orbán közölte: 

"a politika olyan világ, amely közel van a költészethez",

és az a jó, ha olyat mondanak, ami sok dolgot indít el az emberek fejében, erről a szlogenről is sok minden juthat az emberek eszébe.

Majd kifejtette, hogy ő személy szerint miért szereti: azért, mert "benne van az a küzdelem, amit Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott", ugyanis szerinte 2010-ben ez az ország egy tönkretett ország volt, "kivéreztették és tönkretették", de 12 év alatt a baloldali kormányzás bűneit kijavították. Előre ment az ország, de most jönnek azok, akik 2010-ig "baloldali politikusokként csődbe vitték az országot", mondván hogy készen állnak, hogy átvegyék a kormányzás, de ez Orbénnak azt jelenti, hogy az ország hátrafele menne, mert – mint fogalmazott – "megint csődbe fogják vinni az országot, mert ehhez értenek". 

Majd azt fejtegette, hogy nem is csak 2010-ig követtek el "hibákat és bűnöket", hanem 2010 után az ezen hibák kijavítására hozott döntéseket sem támogatták a parlamentben, és nem zavazták meg az adócsökkentéseket, most meg például az élelmiszerárstopot is megtámadták. "Az előre menjünk, ne hátra arról szól, hogy tanuljunk a saját közelmúltbeli történelmünkból, hogy ha sikerült kijavítani a korábbi hibákat, akkor miért fordulnánk vissza? Jól írja le azt a helyzetet, amelyben vagyunk, és segítséget nyújt az eligazodáshoz" – boncolgatta Orbán, hogy milyen jó szlogent is találtak. 

A következő kérdésben Nagy Katalin műsorvezető hosszan beszélt maga is az "ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről", mondván azt ígérte, hogy nem fog visszatérni a 2010 előtti világhoz, de már az árulókat keresi, ha valami nem jól megy éppen, és hogy közben mindig visszatérnek például az egészségügy magánosításához. Az Orbánhoz intézett kérdés arról szólt, hogy "vajon miért van ez"? Orbán szerint neki nem feladata találgatni, de az egészségügy magánosítása egy üzleti dolog, és szerinte "a baloldal" abban érdekelt, hogy "a korábbi kenyéradó gazdáinak utat nyisson", valójában viszont arról akarnak meggyőzni mindenkit, hogy ne a magyar állam kezében legyen az egészségügy.

Orbán szerint jó dolog a magántőke, és ha valaki akar, szálljon be az egészségügybe, de

"a befizetett biztosítási pénzeket nem fogjuk odaadni magánvállalkozásoknak".

Hozzátette, olyan egészségügy nincs, amin ne lehetne javítani, a magyar egészségügyön is lehet, a kórházak fejlesztése, orvosok béremelése is folytatódik, fejleszteni kell, de ez nem azt jelenti, hogy az államnak ki kell ebből vonulnia. Közölte, hogy személyes meggyőződése, hhogy Magyarországon az államilag tulajdonolt, felügyelt egészségügynek kell működnie, mert nem vagyunk gazdag ország, a privatizálás pedig azt jelenti, hogy a kispénzűek nem fognak egészségügyi ellátáshoz jutni. 

Végül Nagy Katalin a migrációs nyomást hozta fel témának, mire Orbán kifejtette, hogy bizony nő, 2020-ban 45 ezer illegális bevándorlót fogtak a határnál, 2021-ben 122 ezret, az illegális határátlépési kísérletek száma valóban nő. "Néha megfordulok a határvidéken, beszélek a katonákkal és rendőrökkel, tartok szemlét, az emberek nem is tudják, micsoda munkát végeznek" – emlékezett meg Orbán a szolgálatot teljesítőkről. Mint modnta, vannak fizikai összecsapások is, de erőfölényben vannak, viszont az állandó készenlét az, ami megviseli őket, mert ha lankad a figyelem, akkor "alul-fölül már át is jöttek". Idén 4600 határsértőt fogtak már el, a migráció mint fenyegetés velünk él és lesz is – jelentette ki. 

Felhozta azt is, hogy az EU bevándorlásért felelős biztosa, "egy svéd asszony", nemrég azt mondta, hogy a bevándorlók nélkülözhetetlenek a gazdaság számára, és kellenek a járvány utáni helyreállításhoz. "De mi ebből nem kérünk, mi ennek pont az ellenkezőjét gondoljuk, a magyar emberek nem kérnek ebből a gondolkodásból, még akkor sem, ha rövid távon olcsóbb lenne beengedni őket, mint megállítani" – fejtegette.

Szerinte ráadásul a magyarok mindig várkapitányok is egyben, mert egész Európa határát védjük, ez 2015 óta 600 milliárd forintba került. Ez annyi, mint amennyi szja-t idén visszaadnak a családosoknak, közben Brüsszel pedig "nem segít, sőt, hátbalő bennünket". Orbán szerint arra adnának pénzt, hogy hozzanak be bevándorlókat, de arra, hogy védekezzenek, nem. Ez mindig elő is kerül a miniszeterelnökök tanácskozásán, ahol komoly viták vannak, mert a nyugati országok egy része, például az új német kormány is kimondja, hogy bevándorlóország, Magyarország, Lengyelország viszont nem akar az lenni, és

"nem fogjuk azt mondani, hogy a muszlim felnőttek kiváltják a saját keresztény gyerekeinket, ez egy erős életösztön."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.