Leállította a kormány a Modern Városok Programot

  • narancs.hu
  • 2023. november 3.

Belpol

A programot 2015-ben indítottak, eddig bírta. 

A háborós veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány csütörtök este lezárta a Modern Városok Programot – írja a rendeletre hivatkozva a 444.hu

A vidéki nagyvárosokkal kötött megállapodásokat a kormány felülvizsgálja és módosítja, ezt a feladatot Lázár Jánosra bízták. Azokat a projekteket lezárják, ahol a megvalósítás meghiúsult. Az önkormányzatoknak a fel nem használt támogatási forrásokat vissza kell utalniuk az Államkincstárnak. Egy másik rendelet értelmében 52 nagyvárosi fejlesztést is lefújtak. 

 
Orbán Viktor miniszterelnök (k) helyi lakosokkal beszélget a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal előtt 2017. május 26-án, miután a Modern városok program keretében aláírta a kormány és Hódmezővásárhely városa közötti együttműködési megállapodást.
Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

A lap emlékeztet, a Modern Városok Programot 2015-ben indította el a kormány. Orbán Viktor 2015 és 2017 között 23 megyei jogú várost járt végig, hogy megállapodásokat kössön egészségügyi, oktatási, turisztikai, kulturális, ipari, sportolási fejlesztésekről, de voltak közút- és vasútfejlesztési projektek is. 2017 őszétől 238 napon át Kósa Lajos miniszterként felügyelte a fejlesztéseket. Nyolc év alatt több mint 2353 milliárdot osztottak ki a projekt keretén belül, Lázár János miniszterként belengette a program lezárását. 

A kormány most úgy döntött, hogy ott, ahol az egyes programelemek megvalósultak, illetve ott, ahol a tervezett programok az elmúlt nyolc évben nem tudtak megvalósulni, a projektek továbbvitele és a támogatási jogviszonyok fenntartása nem indokolt. De ahol a megvalósítás „megfontolás tárgyát képezheti”, ott az illetékes miniszter dönthet. Majd felsorolják azokat a projekteket, amiknek a megvalósítását még fontolóra veszik, számolt be a portál. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk