Lecsapott az Állami Számvevőszék Gyurcsányékra

  • MTI
  • 2020.05.21 11:11

Belpol

A számvevőszék felfüggesztette a DK költségvetési támogatását.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és azt dokumentumokkal nem igazolja - jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón.

Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Hangsúlyozta, a számvevőszék tájékoztatta a DK elnökét, milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását, amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

false

 

Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

Az ÁSZ főtitkára közölte továbbá, hogy a felszámolás alatt lévő Együtt - A Korszakváltók Pártja 2017-2018-ban nem teljesítette a párttörvényben előírt elszámolási kötelezettségét.

Frissítés:

A DK reakciója

Az Állami Számvevőszék bejelentését követően megszólalt a párt igazgatója, országgyűlési képviselője. Sebián-Petrovszki László szerint "A Pártállami Számvevőszék végrehajtotta az Orbántól kapott feladatot".

Közleményében azt írta: "A Demokratikus Koalíció minden jogi lehetőséget megragad annak érdekében, hogy bebizonyítsa, az ÁSZ eljárása törvénytelen. Egyvalamit mégis szeretnénk jó előre leszögezni: ahogy az embereket sem lehet majd elhallgattatni rendőrségi vegzálásokkal és kihallgatásokkal, úgy a mi szánkat sem fogják befogni az állami támogatásunk megvonásával."

Sebián-Petrovszki megjegyzi, azért nem tudták leadni a számlákat, mert azok valóban elégtek a székházukban 2018 őszén történt tűzesetben, így azokat nem tudják bemutatni, ezért nem zárható ki a pártigazgató szerint, hogy a támogatás megvonása "örök életre szól".

A pártigazgató közelményét követően az ÁSZ újabb közleményt adott ki, amiben azt állították, aDK-nak "most a 2020. évre vonatkozó dokumentumokkal kell igazolnia az ÁSZ felé azt, hogy kialakították a törvényes gazdálkodás feltételeit. Amennyiben ezt megteszik, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó intézkedését, és a párt hozzájuthat a felfüggesztett költségvetési támogatásához."

Neked ajánljuk