Lefektették a közös kormányzás alapelveit az ellenzéki pártok

  • narancs.hu
  • 2021. január 5.

Belpol

Ígérik: leszámolnak a korrupcióval, megteremtik a versenyt, európaiak maradnak. 

Közös online sajtótájékoztatót tartott „A kormányzás alapelvei hat pontban” címmel a hat ellenzéki párt vezetője. Mint ismert, még az ünnepek előtt leszögezték: közös listán közös jelöltekkel indulnak a 2022-es országgyűlési választáson. 

A keddi sajtóeseményen Jakab Péter, a Jobbik elnöke azt mondta, 

vállalniuk kell, hogy jobb Magyarországot építenek, mint amilyen az elmúlt 30 évben volt.

Azt is vállalniuk kell - tette hozzá -, hogy megteremtik a társadalmi békét, véget vetnek az elmúlt tíz év gyűlölködésnek, újraegyesítik a nemzetet. Erre ők, vagyis a hat ellenzéki párt a garancia, akik képesek voltak összefogni a cél érdekében. Jakab szerint tisztességes fizetésre, nyugdíjra, modern egészségügyre, oktatásra mindenkinek szüksége van, ezért ők a 15 millió magyar kormánya lesznek. 

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint olyan köztársaságra van szükség, ahol a polgárok ellenőrzik a kormányt, a hatalom szolgálja a törvényt, nem pedig fordítva. Meg kell teremteni a szabad ország, sajtó, tudomány, oktatás és művészet feltételeit. Nem alakíthatja az ország jövőjét egyetlen ember, a polgároknak kell ezt tenniük. Azt ígérte:

az új kormány felszámolja a korrupciót, egyetlen bűn sem maradhat büntetlenül, mindenkit egyenlő jogok illetnek majd meg.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke arról beszélt, olyan kormányzásra van szükség, ami figyelembe veszi a fenntarthatóságot, megvédi a természeti értékeinket, örökségünket. Kezeli a demográfiai válságot, megállítja a népességfogyást. Olyan feltételeket teremtenek, amelyben minden család gyereket tud vállalni. Továbbá fellépnek az illegális migráció, az emberkereskedelem minden formája ellen, fűzte hozzá.

Szabó Tímea, a Párbeszéd elnöke szerint olyan társadalomért dolgoznak, ami nem hagyja magára az időseket, betegeket, szegényeket. Hangsúlyozta: igazságos újraelosztási rendszert állítanak fel, aminek sarokköve, hogy a javaktól függetlenül mindenki ingyenes és jó minőségű egészségügyben, oktatásban, szociális ellátásban részesülhessen. Aki tehetősebb, az jobban hozzá fog járulni a közöshöz, mindenkinek tisztességes bér jár majd, a férfiak és a nők ugyanannyi fizetést és megbecsülést kapnak. A fiatalok nem elmenekülni, hanem hazajönni akarnak majd Magyarországra.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint a polgári gyarapodás feltétele az emberi tudás és kreativitás. Meggyőződése, hogy szabad, méltányos, társadalmi előrehaladást segítő oktatásra van szükség.

Magyarország felemelkedéséhez az szükségeltetik, hogy megteremtődjön a tisztességes verseny

- fogalmazott a szocialisták társelnöke. Nem érhet kevesebbet a magyar dolgozó tudása, munkája a nyugati társainknál. Támogatni kell a leszakadó régiókat, a közterhek viselésébe bevonják a felső tízezret és a nagyvállalatokat. Az MSZP politikusa kiemelte, új munkahelyeket fognak teremteni, a kis- és középvállalkozásokra pedig stratégiai partnerként tekintenek majd. Úgy alakítják a munkaügyi feltételeket, hogy a gyengébbeket védjék, és eltörlik a „rabszolgatörvényt”.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint Magyarország emberemlékezet óta európai ország. Sok-sok évszázados küzdelme Európa és az európai magyarság védelméről szól. Manapság is sok ilyen vitát folytatunk, az Európai Unióval (EU) is sok vitánk van, mondta a DK elnöke. Ennek oka, hogy kéttucatnyian ülnek „az asztal körül”, ezért az EU nem tökéletes, sőt, messze van tőle. Mégis a történelmi választási lehetőségek közül a legjobb, legfontosabb maradni Európában. Nem másodrendű polgárként, hanem lassan, de hasonlóan élni, mint ahogyan nyugatabbra élnek. 

A sajtótájékoztató után a pártelnökök aláírták a közös kormányzás alapelveit tartalmazó dokumentumot. 

Figyelmébe ajánljuk