Lehegesztett csatornafedelekkel és mesterlövészekkel készülnek Ferenc pápa látogatására

  • narancs.hu
  • 2023. április 24.

Belpol

Várhatóan egyes utakat és városrészeket is lezárnak majd.

Ferenc pápa budapesti látogatásának tervezett helyszínein, az oda vezető utakon, sőt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről a Szent István-bazilikához vezető három lehetséges úton még a csatornafedeleket is lehegesztik és a kandelábereket is ellenőrzik.

A Magyar Nemzet cikke szerint a pápalátogatás által érintett közterületek alatti csatornaszakaszokon – robbanóanyag, fegyverek után kutatva – bombakereső robotokat használnak, de ahova ember is befér, ott személyesen is ellenőriznek, elsősorban a Terrorelhárítási Központ (TEK) tűzszerészei. A csatornázási művek szakemberei a csatornafedelek lehegesztésén kívül egyes csatornaszakaszokat a föld alatt is lezárnak.

Azt, hogy Ferenc pápa autókonvoja április 28-án melyik útvonalon fog megérkezni a belvárosba, illetve melyik útvonalon távozik majd 30-án, még nem lehet tudni. Azonban legalább három útvonalat jelölnek ki erre, és csak az utolsó pillanatban, a szentatya repülőgépének landolása után dől el, végül melyiket fogja használni a szigorúan biztosított gépjárműkonvoj.

Biztonsági ellenőrzésen esnek át továbbá a pápalátogatással érintett területeken lakók, a környező házak, épületek is.

Várható, hogy egyes utakat, sőt városrészeket lezárnak majd egy adott időszakban, amikor nem léphet be senki és ki sem jöhetnek onnan, még az ott lakókat is megkérik arra, hogy maradjanak a lakásukban. A lap értesülései szerint a látogatás teljes ideje alatt mesterlövészek dolgoznak majd, ahogy a rendőrség légi rendészete is jelen lesz, és a helikoptereket is gyakrabban lehet majd látni. A látogatás tömeghelyszíneit, például a Kossuth teret, illetve a bazilika előtti Szent István teret csak többszöri átvizsgálás után lehet majd megközelíteni. 

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz látogatást Budapesten, a három nap alatt több nyilvános- és nem nyilvános eseményen is részt vesz majd. A Kossuth téren lesz az egyik legjelentősebb, a látogatáshoz kapcsolódó tömegrendezvény: az egyházfő április 30-án reggel szentmisét tart.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk