A pápalátogatás miatt 24 napra lezárták a Kossuth teret

  • narancs.hu
  • 2023. április 19.

Lokál

Legutóbb mindössze tíz napot vett igénybe a látogatással kapcsolatos építés és bontás.

Sem a szervező Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, sem a rendőrség, sem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem tudott megmagyarázni,  miért van szükség a Kossuth tér közel egy hónapos, pápalátogatás miatti lezárására – írja a Telex.

Néhány napja A BKK honlapján jelent meg a hír, miszerint, „nem hajthatnak be a villamosok a Kossuth Lajos térre 2023. április 14-étől, péntektől várhatóan május 7-éig, vasárnapig a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos építési és bontási munkálatok miatt.” A 2, a 2B és a 23-as villamosok így most hetekig csak az ideiglenesen kijelölt Széchenyi rakpart megállóig közlekednek, mivel a sínek éppen a teret körbekerítő kordonokon belül vannak. Az átmeneti megállóból gyalog lehet megközelíteni a Jászai Mari teret, pótlóbusz nem jár.

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz látogatást Budapesten, a három nap alatt több nyilvános- és nem nyilvános eseményen is részt vesz majd. A Kossuth téren lesz az egyik legjelentősebb, a látogatáshoz kapcsolódó tömegrendezvény: az egyházfő április 30-án reggel szentmisét tart.

A 2021-es, hasonlóan jelentős esemény előkészítésekor ugyanakkor csak 9 nappal Ferenc pápa érkezése előtt zárták le a Hősök terét, és távozása másnapján már újra meg is nyitották.

Éppen ezért fordult a szervezőkhöz a Telex azzal a kérdéssel, hogy miért volt szükség a Kossuth tér április közepei lezárására, és milyen építési munkák zajlanak a téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata azt válaszolta, „mint minden nagy rendezvény esetében, itt is komoly előkészületekre van szükség. A Kossuth téren megkezdődött a pápai mise helyszínének technikai előkészítése, vagyis az ilyenkor szükséges építkezések ás átépítések”. Hozzátették, az ezzel kapcsolatos lezárások az állami szervek illetékességébe tartoznak. A lap ezután megkereste a 2023. évi pápalátogatás előkészítésért és lebonyolításért felelős Semjén Zsoltot, válasz azonban nem érkezett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pedig visszairányította a kérdéseket a rendezvény szervezőjéhez, illetve a BKK-hoz, akiktől egyelőre szintén nem jött válasz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?