Lenyúlta az adományokat egy budapesti családsegítő vezetője

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 29.

Belpol

A XXII. kerület készített jelentés a családsegítő azóta menesztett vezetőjéről, ebből kiderül, hogy rendszeresen maga vitte haza a kapott adományokat.

A budafok-tétényi családsegítőbe érkezett adományokból először mindig az intézmény vezetője válogatott, utána jöttek a többiek, a rászorulóknak már csak a maradék jutott – írja a 24.hu az önkormányzat vizsgálóbizottságának jelentése alapján.

A XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központban történtekről februárban a Partizán készített riportot, majd a központ vezetőjét, Daróczi Csillát lemondásra kérte fel Karsay Ferenc fideszes polgármester. A menesztésének indoka az volt, hogy Daróczi nem szerzett doktori fokozatot a Debreceni Egyetemen, holott korábban az állítólagos doktori oklevelét is csatolta a jelentkezési pályázatához.

A központban történtek kivizsgálására végül a budafok-tétényi képviselő-testület vizsgálóbizottságot hozott létre, amely jelentést készített a visszaélésekről, ezt szeptember 10-én a képviselő-testület egyhangúlag, a fideszes képviselőkkel együtt megszavazta. A testület a jelentés alapján feljelentésekről is döntött, de a dokumentum nem nyilvános.

A 24.hu a birtokába került dokumentum alapján azt írja, a bizottság húsz esetben találta törvénytelenség vagy a jogszabályok megsértésének gyanúját.

Amellett, hogy például a hivatal nem közölt megfelelően közérdekű adatokat, a béren kívüli juttatások után nem fizettek megfelelően szja-t, az adományokról nem vezettek nyilvántartást, megsértették a közbeszerzési törvényt és fiktíven foglalkoztattak munkatársakat, az is kiderül a jelentésből, hogy a központban dolgozók

rendszeresen eltulajdonították az adományokat.

A jelentés szerint az intézmény kertésze-karbantartója hetente egyszer-kétszer dobozokat vitt Daróczi Csilla, illetve a helyettesei utasítására a házához, az intézmény volt munkatársai közül pedig többen is arról nyilatkoztak, hogy a napi élelmiszer-adományok esetén minden nap először Daróczi számára kellett összeállítani a legszebb árukat, és vagy az autójába kellett tenni dobozokban, vagy a karbantartó vitte el az intézményvezető lakására.

A rosszul megszervezett adományosztás után megmaradt ételeket Daróczi utasítására fiktív emberekre írták ki, és az aláírásukat is odahamisították.

A jelentés szerint a külföldről kapott cipők és ruhák nagy részét sem a rászorulók kapták meg: 2016 és 2018 közötti időszakban a gyakorlat az volt, hogy az adományokat Daróczi a családsegítő és az önkormányzat munkatársai, illetve a saját rokonsága között osztotta ki.

A jelentés szerint amikor 2018 decemberében a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai gyűjtöttek adományokat az intézmény számára, ezt nem könyvelték le, a munkatársak elmondása szerint az egészet Daróczi Csilla vitte el.

A jelentés szerint Daróczi Csilla ráadásul egy szabálytalanul kiutalt XXII. kerületi, 80 nm-es bérlakásban élt kedvezményesen, miközben a Palotanegyedben volt egy 92 nm-es lakása.

(Borítóképünk illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk