Orbán nem beszél többet az EB-alelnökkel, mert beszólt a magyar sajtóviszonyokra

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 29.

Belpol

Vera Jourová távozását követeli a magyar kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy

Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával

- közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel.

Orbán szerint ugyanakkor az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

Orbán a tájékoztatás szerint azt írta a levelében, hogy vitás kérdésekben mindig - és legtöbbször eredménnyel - törekedtek a megegyezésre, de "Vera Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan 'beteg demokráciának' nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy 'nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.' E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni - lassan már szokásosnak tekinthető - támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan".

Orbán Jourová a német Der Spiegelnek adott interjújára célzott, amelyben az EB-alelnök főleg a hónap végén kikerülő jogállamisági jelentésről beszélt, ezzel kapcsolatban tért ki Magyarországra és a magyar sajtóviszonyokra is, amelyről megállapította, hogy a magyar médiát már nemigen lehet sokszínűnek nevezni, és hogy ez azért baj, mert a demokrácia egyik pillére ugyanis, hogy átfogóan és szabadon lehessen tájékozódni.

Orbán a levelében arról is írt, hogy szerinte Jourová kijelentései ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.

"Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat" - tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.

Figyelmébe ajánljuk