Lehet népszavazás a korrupcióról – Átcsúszott az NVB-n Vágó Gábor kérdése

  • narancs.hu
  • 2017. május 2.

Belpol

Hogy lehetséges ez?

Hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Vágó Gábor, az LMP volt parlamenti képviselője magánszemélyként benyújtott kérdését.

Eszerint az

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?”

kérdésre lehet először aláírást gyűjteni, majd ha van elég, szavazni.

Vágó Gábor

Az NVB tagjai 5:5 arányban szavaztak a hitelesítés mellett és ellen. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, hogy hitelesítsék a kérdést, mert az az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Bár jelezte, hogy a büntető törvénykönyv jelenleg is tartalmazza a korrupciós bűncselekmények törvényi meghatározását, valamint az elévülés általános szabályait, illetve a kivételeket. A kérdés viszont nem esik tiltott tárgykörbe, így átcsúszott az NVB-n.

A jelenlegi törvény szerint a korrupciós bűncselekmények büntethetőségének elévülése 5 év.

Vágó Gábor lelkes népszavazási kezdeményező, hét másik kérdését elutasította az NVB, ezek a korrupciós bűncselekmények büntetési tételére, a feljelentések és nyomozások jogorvoslatára, a köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint költségvetési szerv által kötött szerződés érvényességi feltételére, illetve az ezekkel a szervezetekkel foglalkoztatási jogviszonyban álló személyek jövedelmére vonatkoztak.

(A lead-kép a Közfelháborodás napja elnevezésű 2014-es tüntetésen készült. Fotó: Németh Dániel)

Figyelmébe ajánljuk