Leszavazták az Esély-kupont Hajdúdorogon

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 13.

Belpol

A legszegényebbeken segítene, nem támogatta a Fidesz, ám Székesfehérváron hasonlót készítenek elő.

Hiába nyújtotta be az Esély-kuponok helyi bevezetéséről szóló javaslatát Hajdúdorog szocialista önkormányzati képviselője, a város fideszes többsége leszavazta az előterjesztést – derült ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és Csige Tamás hajdúdorogi MSZP-s képviselő, korábbi polgármester online sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi három hónappal ezelőtt javasolta a magyar kormánynak az inflációs nyomás és a megélhetési problémák miatt, hogy – akár uniós források felhasználásával – nyújtsanak külön támogatást a rászoruló családoknak. Ötletét nem fogadták el.

Az Esély-kupon élelmiszertámogatás lenne: a havi húszezer forint értékű elektronikus kártyát a javaslat szerint rászorultsági alapon adnák az érintetteknek, és kizárólag alapvető élelmiszerekre és tartós fogyasztási cikkekre lehetne beváltani.

Romániában már bevezettek hasonlót, amivel Ujhelyi szerint mintegy hárommillió ember megélhetését segítik. Ott a költségeit uniós forrásból fedezik. Ujhelyi szerint erre Magyarországnak is lenne lehetősége, ha a Fidesz-kormány meg tudna állapodni a források lehívásáról az Európai Bizottsággal.

Csige Tamás hajdúdorogi képviselő kidolgozta annak jogi formabeadványát, miként lehet az önkormányzatok szociális forrásaiból a helyi adottságoknak megfelelően Esély-kuponokat biztosítani a legelesettebbeknek. Erről tájékoztattak minden baloldali városvezetőt és önkormányzati képviselőt.

Csige Tamás, az Esély Körök kelet-magyarországi koordinátora arról számolt be, hogy Hajdúdorogon egyelőre nem jártak sikerrel, az ő beadványát a képviselő-testület fideszes többsége nem támogatta. Ő azt javasolta, hogy ha az infláció mértéke meghaladja a tíz százalékot – a KSH legutóbbi adatai szerint most közel tizennégy százalék –, Hajdúdorog önkormányzata adjon idén legfeljebb két alkalommal egy, helyben felhasználható, tízezer forintos utalványt a közfoglalkoztatottaknak és a hetven év felettieknek.

Csige szerint a szociális keretek átcsoportosításával lett volna lehetőség az Esély-kuponok bevezetésére. Megemlítette, hogy az egyébként kormánypárti Székesfehérvár vezetése hasonló programot készít elő, „vagyis a probléma és annak megoldása nem pártfüggő”.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az országra váró társadalmi, megélhetési válságnak csak részben okozója az orosz-ukrán konfliktus, mert a pénzromlás miatt jóval a háború előtt, tavaly ősszel kormányzati lépéseket kellett tenni. A képviselő reméli, lesznek olyan önkormányzatok, amelyek képesek és készek Esély-kuponok vagy más segítség formájában támogatni a megélhetési válságba került családokat az állam helyett.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.