Liechtensteini céghez került a balatonberényi gyermeküdülő

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Belpol

Évtizedekig nyaralhattak a Vas megyei gyerekek a balatoni üdülőben. Szeptembertől egy debreceni alapkezelő liechtensteini tulajdonosai használhatják az ingatlant.

Sorra adja el az állam a Balaton-parti ingatlanokat befektetőknek. Most éppen a balatonberényi gyermeküdülőnek lett új tulajdonosa, a szálak Debrecenbe és Liechtensteinbe vezetnek – írja a privátbankár.hu.

Az még június közepén derült ki, hogy sikeres volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. árverése, ahol 527 millió forintért vitte el egy licitáló az állami tulajdonban lévő balatonberényi gyermeküdülőt. A vevő az Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap, amely a debreceni Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozik.

 A Balatonberény, Hétvezér u. 8. szám alatt található, ,,kivett üdülőépület, udvar” megnevezésű ingatlant és a hozzátartozó ingóságokat 2021.augusztus-2án értékesítették, adásvételi szerződés keretében. az Aranyparthoz. A vevő szeptember hó 2. napján birtokba vette az ingatlant és az ingatlan működtetéshez szükséges ingóságokat A tulajdonosok a fordulónapon kizárólag külföldi illetőségű személyek- közölte a portál kérdésére a nemzeti vagyonkezelő.

A Divinus tulajdonosa a liechtensteini Bethesda Establishment, melyet egy ügyvéd, Wolfgang E. Seeger képvisel. 2015-ig Disznós Zoltán milliárdos üzletember érdekeltsége volt, aki most is tagja a cég felügyelő bizottságának.

Kiszervezték a gyerekek alól

Mint a nyugat.hu felidézte, a balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is. A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett.

A következő három évben az üdülő tényleg működött , nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő. Most pedig eladták félmilliárd forintért.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk