Nem kérhetnek védettségi igazolványt a színházak

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Belpol

Az Örkény Színház védettségi igazolványt kért a látogatóktól, az adatvédelmi biztos  állásfoglalása szerint ehhez nem lett volna joga. 

Az Örkény Színház bejelentette, csak azok mehetnek a színházba, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Az adatvédelmi hatóság szerint ehhez a színháznak nincs joga –írja a Klubrádió.

A rádiócsatorna a színház bejelentése után fordult Péterfalvi Attilához. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője kérdésükre azt írta, a színház nem kérhet védettségi igazolványt, mert:

  • A koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, amelynek kezelése főszabály szerint tilos.
  • Adatkezelői oldalról színházak esetében az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása, vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg.
  • A koronavírus elleni védettség kötelező igazolásának előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét.
  • Nem minősül olyan rendezvénynek a kulturális esemény, ahol igazolványt lehet kérni, "ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni” - írta a hatóság.
  • "Mivel az Örkény Színház előadásaira, és minden más, közfeladatot ellátó, illetve közpénzből is gazdálkodó színház előadásaira érvényesek a fenti feltételek, így azok egyértelműen az ,,előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény" kategóriájába tartoznak" - állapította meg a hatóság.
  • A színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem találtak a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség tényének kötelező igazolására, "ilyen bemutatásra jogszerűen nem hívhatják fel az érintetteket".

Ha az Örkény szeretné, forduljon a jogalkotóhoz szükséges jogszabály-módosítás érdekében, javasolta Péterfalvi.

A színházlátogatás kapcsán korábban is sok félreértés történt, a Vígszínház szeptember 4-én például az Emberi Erőforrások Minisztériumára (Emmi) hivatkozva jelentette be, hogy az előadások látogatásához szükséges a védettségi igazolvány. Majd az Emmi sietett tisztázni, hogy a sajtóban megjelenő hírek ellenére mégsem kell a dokumentum a színházi programokhoz.

Az InfoRádió is utánajárt, hogy pontosan milyen rendezvények, programok látogatásához szükséges védettségi igazolvány: civil érdeklődőként hívták fel a kormányzati koronavírus-vonalat. Az ügyfélszolgálatos kérésükre kikereste a vonatkozó kormányrendeletet: e szerint a sportesemények, az ötszáz főnél több vendéget fogadó zenés-táncos rendezvények, vagyis a koncertek látogatásához mindenképpen kell védettségi igazolvány, a mozikban, a cirkuszokban és a színházakban azonban nem.

Tegyük hozzá, a tízezreket megmozgató Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményein védettségi igazolvány és maszk nélkül is részt lehetett venni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk