Nem kérhetnek védettségi igazolványt a színházak

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Belpol

Az Örkény Színház védettségi igazolványt kért a látogatóktól, az adatvédelmi biztos  állásfoglalása szerint ehhez nem lett volna joga. 

Az Örkény Színház bejelentette, csak azok mehetnek a színházba, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Az adatvédelmi hatóság szerint ehhez a színháznak nincs joga –írja a Klubrádió.

A rádiócsatorna a színház bejelentése után fordult Péterfalvi Attilához. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője kérdésükre azt írta, a színház nem kérhet védettségi igazolványt, mert:

  • A koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, amelynek kezelése főszabály szerint tilos.
  • Adatkezelői oldalról színházak esetében az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása, vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg.
  • A koronavírus elleni védettség kötelező igazolásának előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét.
  • Nem minősül olyan rendezvénynek a kulturális esemény, ahol igazolványt lehet kérni, "ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni” - írta a hatóság.
  • "Mivel az Örkény Színház előadásaira, és minden más, közfeladatot ellátó, illetve közpénzből is gazdálkodó színház előadásaira érvényesek a fenti feltételek, így azok egyértelműen az ,,előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény" kategóriájába tartoznak" - állapította meg a hatóság.
  • A színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem találtak a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség tényének kötelező igazolására, "ilyen bemutatásra jogszerűen nem hívhatják fel az érintetteket".

Ha az Örkény szeretné, forduljon a jogalkotóhoz szükséges jogszabály-módosítás érdekében, javasolta Péterfalvi.

A színházlátogatás kapcsán korábban is sok félreértés történt, a Vígszínház szeptember 4-én például az Emberi Erőforrások Minisztériumára (Emmi) hivatkozva jelentette be, hogy az előadások látogatásához szükséges a védettségi igazolvány. Majd az Emmi sietett tisztázni, hogy a sajtóban megjelenő hírek ellenére mégsem kell a dokumentum a színházi programokhoz.

Az InfoRádió is utánajárt, hogy pontosan milyen rendezvények, programok látogatásához szükséges védettségi igazolvány: civil érdeklődőként hívták fel a kormányzati koronavírus-vonalat. Az ügyfélszolgálatos kérésükre kikereste a vonatkozó kormányrendeletet: e szerint a sportesemények, az ötszáz főnél több vendéget fogadó zenés-táncos rendezvények, vagyis a koncertek látogatásához mindenképpen kell védettségi igazolvány, a mozikban, a cirkuszokban és a színházakban azonban nem.

Tegyük hozzá, a tízezreket megmozgató Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményein védettségi igazolvány és maszk nélkül is részt lehetett venni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.