„Az a lényeg, hogy Tóth Csaba mit nem csinál” – szürreálisra sikeredett a zuglói előválasztási vita

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Belpol

Miután Tóth Csaba nem ment el, Hadházy Ákos egyedül "vitázott" a zuglói előválasztási jelöltek vitáján.  

Az előválasztási viták egyik legjobban várt eseménye volt a zuglói jelöltek vitája, miután itt feszülnek egymásnak leginkább az ellenzéki pártok: az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik az eddigi képviselőt, az MSZP-s Tóth Csabát támogatja, míg a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom Hadházy Ákost.

A zuglói jelöltekről és a kialakult vitáról itt írtunk korábban: 

A zuglói képviselőjelöltek támogatása az első miniszterelnök-jelölti vitán is téma volt, ott Fekete-Győr András hozta fel a témát, mondván a többi párt olyan ember mellett áll Zuglóban, aki "vélhetően" korrupciós ügyekben érintett – Jakab Péter, a Jobbik elnöke viszont azzal érvelt, hogy a "vélhetően" a kulcsszó, és olyan embert támogatnak, aki biztosan legyőzné a Fideszt, mert Tóth ezt már korábban többször megtette. Fekete-Győr szerint ugyanakkor „Zuglóban bárki legyőzné a Fideszt, akár egy kecske is”. 

Tóth Csaba ugyanakkor hétfőn délben a Facebookon közzétett egy videót, amelyben közölte, nem megy el a hétfő esti vitára, sőt, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, "jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt" feljelentette a Partizánt, mert állítása szerint Gulyás Márton a Partizánban Karácsony Gergellyel folytatott interjúja során kérdésekbe csomagolt vádakat fogalmazott meg vele kapcsolatban. Tóth azt is mondta, hogy amúgy fontosnak tartja a képviselőjelölti vitákat, ezért is hívta meg augusztus 25-én Hadházy Ákost a Zugló TV-be, de eddig a meghívásra nem kapott érdemi választ, ennek ellenére 17-én, most pénteken várja őt a stúdióban.

A Partizán ennek ellenére megtartotta a "vitát", ahol Gulyás Márton, a vita moderátora azzal kezdte, hogy elmondta, július 29-én tárgyaltak az Országos Előválasztási Bizottsággal a vitákról, ezt augusztus elején egy szerződésben is rögzítették. Tóth Csaba kezdetben elzárkózott a vitától, aztán lebegtette, hogy elmegy-e, végül hétfőn a Facebookon jelentette be, hogy nem megy el, és becsületsértésért feljelenti a Partizánt, bár Gulyás szerint az említett Karácsony-interjúban semmi nem hangzott el, ami sértő lett volna.  

Gulyás azt is mondta, nem kellene válogatni a médiumok között, és ennek jegyében a Partizán szombaton miniszterelnök-jelölti vitát is fog tartani, annak ellenére, hogy az előválasztáson résztvevő pártok végül úgy döntöttek, az ATV-n és az RTL Klubon vitáznak egymással.  

A zuglói előválasztási "vita" Tóth Csaba részvétele nélkül végül elég szürreálisra sikerült, ugyanis azon Hadházy Ákos egy üres pulpitus mellett állva vett részt, Gulyás Márton pedig ugyanúgy tartotta az időkereteket, és minden alkalommal elmondta, hogy Tóth Csaba a jelenlét hiányában nem tud élni a neki járó időkerettel. 

 
Forrás: Partizán

Hadházy arról beszélt, hogy a trafikmutyi leleplezése idején (Hadházy hozta nyilvánosságra a szekszárdi fideszesek egyezkedéséről a hangfelvételt) nem gondolta volna, hogy 8 évvel később azt vetik majd a szemére, amit Tóth Csaba, hogy nem volt elég lojális a Fideszhez. Azt is mondta, az elszámoltatás egyedül a szándékon múlik. 

A "Fejlesztési prioritások Zuglóban" című blokkban a városligeti fejlesztésekkel kapcsolatban Hadházy azt mondta, nincs olyan, hogy ne lehetne valamit leállítani, de a zuglói MSZP-s frakció megszavazta a beruházásokat. A Magyar Nemzeti Galéria szerinte jó helyen van a Várban, ott kellene hagyni, és nem a Városligetbe átköltöztetni. Szerinte a kormány azért akarná átköltöztetni, mert Orbán Viktornak szüksége van a Várra, de erről nem is kérdezték meg az embereket erről. Azt is mondt, hogy a Biodómot most már talán be kéne fejezni, bár erről készül egy jelentés a fővárosnál, és meg kell várni az eredményét, ha szükséges, akár vissza is lehet bontani. 

Beszélt arról is, hogy az ellenzék kudarcra van ítélve, ha hagyja, hogy a propagandagépezet tovább dübörögjön, és kimondottan zuglói problémaként említette a kerület felett elszálló repülők zajterhelését, mondván képviselőként ezzel is kell kezdeni valamit. 

Szó esett a Bosnyák térre tervezett "új városközpontról", erről Hadházy azt mondta, nem ígéri meg, hogy ő fogja rendbe tenni a Bosnyák teret, mert egy országgyűlési képviselő ne akarja átvenni az önkormányzati feladatokat, de mindenképp kell vele kezdeni valamit. Felidézte, hogy a beruházás úgy indult, hogy új városközpont lesz nagy parkokkal, új tanuszodával, de az eredeti beruházó eladta a területet, és utána az önkormányzat beleegyezett abba, hogy az új cég építsen oda valamit, akár lakóparkot is.

Azt mondta, ez egy komoly zuglói probléma, a kerületben ugyanis szerinte senki nem akar már újabb lakóparkokat, ez ugyanis arról szól, hogy a kerület "inkább a magánjót nézi a közjó helyett. Egy ellenzéki kerület nyugodtan megkérdezhetné az embereket" – mondta. 

Szó esett arról is, hogy mennyire zuglói – mint mondta, 5 évig élt a kerületben, és rokonai most is élnek ott, de meg is lehet ismerni a zuglóiak akaratát. 

Előválasztási vita, Partizán
 

A közbiztonsággal kapcsolatban arról beszélt, hogy nem traffipaxol a rendőrség, sőt, a rendőrség nem működik rendesen, leépül, és ez országos probléma, a megoldás pedig az lenne, hogy rendes fizetéseket kapnak, mert ennyi pénzért nem fognak elmenni rendőrnek az emberek. A költségvetésben szerinte sok pénzt lehetne átcsoportosítani akár erre a célra is. 

A "vita" végén szóba kerültek a Tóth Csaba elleni vádak is, erről Hadházy azt mondta, nem igaz, hogy ő nem túrt ki semmit Zuglóban, de neki a választásig nem is célja az, hogy újabb és újabb ügyeket tárjon fel, mert akkor politikai előnyszerzéssel vádolnák, és amúgy az előválasztásban a jelöltek egy politikai oldalon állnak, nem lenne jó üzenete az egymás elleni áskálódásnak.

Azt is mondta, nincs olyan ügy, amit ki kéne keresni, mert elég csak rámutatni arra, amit a független sajtó már megtalált – ezek között említette a parkolási órák ügyét, ahol az üzemeltetőnél a legjobb ajánlatot kizárták, és helyette a drágábbat bízták meg Zuglóban. Mint mondta, ez egy olyan ügy, ahol Karácsony Gergely maga mondta egy interjúban, hogy nem akarta megszavazni, de a Fidesz és az MSZP összefogott és megszavazott egy hátrányos szerződést. Említette a parkfenntartás ügyét is, ahol Hadházy szerint szintén valódi verseny nélkül hoztak ki győzteseket. 

Arra a kérdésre, hogy van-e konkrét korrupciós ügyről tudomása Tóth Csabával kapcsolatban, Hadházy azt mondta:

„Nem arról fogok beszélni, hogy mit csinált Tóth Csaba, erről vannak információk, de nem az a lényeg, hanem hogy mit nem csinál.”

Mint mondta, szerinte nem lépett fel a fideszes korrupció ellen, és például máig a Bánki Erikhez köthető Hungast csinálja Zuglóban a közétkeztetést a fideszes Papcsák Ferenc polgármestersége óta. „Ezekben az ügyekben vernie kellene az asztalt. Ha megteheti, akkor szóljon belülről, de ha nem sikerül, akkor ki kell vinni a nyilvánosság elé” – mondta Hadházy, aki szerint egyértelművé kell tenni, hogy nincs együttműködés, kompromisszum a Fidesszel, mert a legkisebb kompromisszum is már a korrupció eszköze. 

„Nem láttam a tévészékháznál, nem láttam ellenállási mozgalmakban”

– vetette még Tóth Csaba szemére, majd hozzátette, bár Tóth azt mondja, hogy ő egy kellemetlen és összeférhetetlen ember, reméli, hogy sok ilyet fognak megválasztani, mert ilyen nem megalkuvó emberekre van szükség. 

Végül arról beszélt, hogy a médiabeszámolók ellenére nem látja úgy, hogy akkora összecsapások lennének Zuglóban, és bármilyen ellenzék nyer, jobb lesz a helyzet, de akkor még jobb lesz a helyzet, ha fel sem merül az emberekben, hogy „hát ezek ugyanazt fogják csinálni”. Szerinte ezért olyan "kellemetlen embereket" kell indítani, akik neve fel sem merül a korrupcióval kapcsolatban. „Lehet felelősségrevonás, de ehhez valódi szándék kell” – tette hozzá. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk