Macronék frakciója leszavazza a fideszes jelölteket az EP bizottságaiban

  • narancs.hu
  • 2019. július 10.

Belpol

Részben a momentumos képviselők hatására döntöttek így.

Nem támogatja az Európai parlament Renew Europe (RE) frakciója, hogy az EP szakbizottságainak elnöki vagy alelnöki pozícióiba a Fidesz vagy a lengyel kormánypárt PiS politikusai kerüljenek –közölte a momentumos Donáth Anna, a frakció egyik magyar képviselője.

A korábban ALDE névre hallgató liberális frakció és Emmanuel Macron pártjának egyesüléséből létrejött csoportosulás "részben a momentumos képviselők felszólalásainak hatására arra a konklúzióra jutott, hogy nem tudja olyan pártok képviselőit támogatni, amelyek hazájukban lebontják a jogállamot és letérnek az európai integráció útjáról" – írta Donáth.

Korábban a frakció egy része megszavazta a fideszes Járóka Líviát az EP alelnökének, igaz, a szavazási csomag egy nagyobb frakcióközi alku része volt, és a momentumosok szerint a szavazás előtt sok liberális nem tudta, hogy Járóka a Fidesz képviselője.

Frissítés: Időközben Molnár Csaba közleményt adott ki arról, hogy a DK javaslatára a szocialista frakció tagjai sem fognak fideszes jelölteket megszavazni a szakbizottságok vezetésére.

Figyelmébe ajánljuk