Magyar György: Nem indulhat Karácsony és Márki-Zay tandemben

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Belpol

A Civil Választási Bizottság elnöke hangsúlyozza: el kell dönteniük, melyikük indul, nem lehet átírni a választási szabályokat.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter még tegnap sem jutott dűlőre abban a kérdésben, melyikük induljon az előválasztás második fordulójában. Így aztán Hódmezővásárhelyen tartott találkozójukon azt jelentették be, hogy egyenrangú félként szeretnének indulni az előválasztáson, egyben kezdeményezik a választási bizottságnál, hogy mindkettejük neve egymás mellett szerepeljen a szavazólapon.

 

Az ötlet nemcsak az ellenzéki pártok között okozott felzúdulást. Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke is felháborodott a felvetésen, a hvg.hu-nak kijelentette, hogy  nem lehet "tandenbem" indulni, a szabályokat átírni, és a választókat ezzel megcsúfolni.

Az előválasztás civil kontrollját megtestesítő Civil Választási Bizottság (CVB) elnökéne a hvg.hu-nak nyilatkozott Karácsony és Márki-Zay felvetéséről.

Magyar György egyértelműen kijelentette: "Nincs tandem.

Játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon."

- tette hozzá.

Magyar György szerint ugyanis ha mindketten egyszerre lennének rajta egymás mellett, "azzal nem csak az eredeti, hatpárti megállapodás alapján írt szabályokat rúgnák fel, de ez az előválasztás és a választók megcsúfolása is lenne".

Elmondta azt is, hogy természetesen egymás között bármiben megállapodhatnak, de hangsúlyozta: a szabályokat nem írhatják át.

A CVB elnöke hozzátette, egy ilyen változtatást csak a hat párt egyöntetű döntése hozhatna, de ez szerinte nem várható. 

Nyilvánvalóvá tette, hogy a civilek számára egyöntetű hatpárti döntés nélkül elfogadhatatlan lenne egy ilyen megoldás, és úgy fogalmazott, 

"ha mégis átnyomják, azt mi civilek nem hagyjuk, akkor inkább felállunk."

Hozzátette: ez olyan, "mintha meccs közben arról döntenénk, hogy kézzel is rúghatunk gólt".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk