Karácsony és Márki-Zay: még nincs döntés a visszalépésről

  • narancs.hu
  • 2021. október 4.

Belpol

„Megosztjuk egymással az előválasztási és a parlamenti választási kampányt. Azt a kérdést, hogy kettőnk közül ki lesz az egyenlőbb, még nem döntöttük el” – jelentette be a főpolgármester.

Egyenrangú félként szeretnének indulni az előválasztáson, egyben kezdeményezik a választási bizottságnál, hogy mindkettejük neve egymás mellett szerepeljen a szavazólapon - mondta Karácsony Gergely hétfőn délután Hódmezővásárhelyen, miután találkozott Márki-Zay Péterrel. (Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ennél bővebben nem fejtette ki, mire gondolt; ráadásul kérdezni sem tudtak a két politikustól az újságírók, mivel Karácsony Gergely a sajtónyilatkozatot követően egyből az autójához indult a hódmezővásárhelyi polgármester kíséretében.)

„Szeretnénk elérni, hogy a kormányzásban is közösen dolgozzunk: egyikünk miniszterelnök lesz, másikunk a kormány második embere, miniszterelnök-helyettes. A kölcsönös garanciákat úgy tartjuk fenn, hogy mindenben közösen fogunk dönteni” – tette hozzá Karácsony. Elmondta még, közjogi tanácsadó testület felállítását kezdeményezik. Vezető alkotmányjogászok lesznek a tagjai, akik arra tesznek javaslatot az ellenzéknek, milyen forgatókönyvet valósístsanak meg az alkotmányosság helyreállítása érdekében. Egyben közölte azt is,

nem döntöttek még arról, kettejük közül ki lesz a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péter ismertetett néhány szakpolitikai részletet, amiben már most egyetérrtés van. Ilyen például egy

  • elszámoltatásért felelős szervezet felállítása Hadházy Ákos vezetésével; ez az intézmény a 2010 előtti korrupcióval is foglalkozik majd.
  • Megtartják a családtámogatási rendszert és a családi adókedvezményt.
  • Egyetértettek abban, hogy az egyik legfontosabb kérdés a nemzetpolitika.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje jelezte, napokon belül lezárják a tárgyalásokat. Mint érdekességet, Márki-Zay megemlítette még, hogy felmerült, 2+2 évben osszák meg a miniszterelnökséget skandináv példa alapján, de erre nem volt precedens Magyarországon. 

A sajtótájékoztatóról készült videót itt nézhetik meg:

Közvetlenül az előválasztás első fordulója után, múlt pénteken már egyeztetett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. Akkor abban állapodtak meg, egyikük miniszterelnök-jelölt lenne, a másikuk miniszterelnök-helyettes.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.