Karácsony és Márki-Zay: még nincs döntés a visszalépésről

 • narancs.hu
 • 2021.10.04 17:42

Belpol

„Megosztjuk egymással az előválasztási és a parlamenti választási kampányt. Azt a kérdést, hogy kettőnk közül ki lesz az egyenlőbb, még nem döntöttük el” – jelentette be a főpolgármester.

Egyenrangú félként szeretnének indulni az előválasztáson, egyben kezdeményezik a választási bizottságnál, hogy mindkettejük neve egymás mellett szerepeljen a szavazólapon - mondta Karácsony Gergely hétfőn délután Hódmezővásárhelyen, miután találkozott Márki-Zay Péterrel. (Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ennél bővebben nem fejtette ki, mire gondolt; ráadásul kérdezni sem tudtak a két politikustól az újságírók, mivel Karácsony Gergely a sajtónyilatkozatot követően egyből az autójához indult a hódmezővásárhelyi polgármester kíséretében.)

„Szeretnénk elérni, hogy a kormányzásban is közösen dolgozzunk: egyikünk miniszterelnök lesz, másikunk a kormány második embere, miniszterelnök-helyettes. A kölcsönös garanciákat úgy tartjuk fenn, hogy mindenben közösen fogunk dönteni” – tette hozzá Karácsony. Elmondta még, közjogi tanácsadó testület felállítását kezdeményezik. Vezető alkotmányjogászok lesznek a tagjai, akik arra tesznek javaslatot az ellenzéknek, milyen forgatókönyvet valósístsanak meg az alkotmányosság helyreállítása érdekében. Egyben közölte azt is,

nem döntöttek még arról, kettejük közül ki lesz a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péter ismertetett néhány szakpolitikai részletet, amiben már most egyetérrtés van. Ilyen például egy

 • elszámoltatásért felelős szervezet felállítása Hadházy Ákos vezetésével; ez az intézmény a 2010 előtti korrupcióval is foglalkozik majd.
 • Megtartják a családtámogatási rendszert és a családi adókedvezményt.
 • Egyetértettek abban, hogy az egyik legfontosabb kérdés a nemzetpolitika.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje jelezte, napokon belül lezárják a tárgyalásokat. Mint érdekességet, Márki-Zay megemlítette még, hogy felmerült, 2+2 évben osszák meg a miniszterelnökséget skandináv példa alapján, de erre nem volt precedens Magyarországon. 

A sajtótájékoztatóról készült videót itt nézhetik meg:

Közvetlenül az előválasztás első fordulója után, múlt pénteken már egyeztetett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. Akkor abban állapodtak meg, egyikük miniszterelnök-jelölt lenne, a másikuk miniszterelnök-helyettes.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.