Magyar Hang: titkolni próbálnak egy járványkezelésről szóló tanulmányt, ami kiemeli a védekezés hibáit

  • narancs.hu
  • 2022. február 1.

Belpol

A lap birtokába került kutatás szerint a második hullám azért lehetett súlyos, mert nem voltak elegendőek az intézkedések.

A koronavírus-járvány második hulláma azért okozott katasztrofális veszteségeket, mert a kormány elkésve döntött és rossz döntéseket hozott – írja a Magyar Hang egy birtokukba került tudományos kézirat alapján. Kiemelték: határozott intézkedésekkel potenciálisan több ezer emberi életet lehetett volna megmenteni. A kéziratot a lap szerint úgy próbálják eltitkolni a nyilvánosság elől, hogy visszavonták egy bárki számára elérhető tanulmány-gyűjteményből.

A vírusgenetikai kutatás elviekben feltárta a második hullámot okozó vírus genetikai hátterét, de a kutatók nem találták semmi bizonyítékát annak, hogy a második hullámban domináns törzs fertőzőképesebb lett volna, mint a korábbi változat. Több mint 11 ezer ember halt meg az időszakban, amelyek egy részét egyértelműen meg lehetett volna előzni megalapozott és tájékozott hatósági és kormányzati döntésekkel – írják.

A tanulmány abból indult ki, hogy az első hullám idején szigorú lezárások voltak Magyarországon, és a fertőzési esetszámok, illetve halálozás messze elmaradt a nyugat-európai trendektől. Ezzel szemben a második hullám idején elmaradtak vagy sokkal később érkeztek a korlátozások, az esetszámok és a halálozás is az egekbe emelkedett, a népességarányos halálozás globálisan is a legrosszabbak között volt.

A kutatás eredményeit közlő tanulmányt még nem ellenőrizte független szakmai lektor, de a cikket a lap szerint beküldték a Virus Evolution című szakfolyóirathoz. Ugyanezt a cikket korábban beküldték a megjelenésre váró kéziratokat gyűjtő biorXiv preprintszerverre is, de készülő cikkünk hírére az utolsó (döntési helyzetben lévő) szerző utasítására visszavonták a beküldést. Minthogy a lektorált folyóiratból a cikket a lap Magyar Hang szerint nem vonták vissza, kizárható, hogy a visszavonásnak szakmai vagy tartalmi indokai lettek volna.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk