A bíróság szerint lehet pedofilozni a Meseország mindenkié kiadóját

  • narancs.hu
  • 2022. február 1.

Belpol

A bíró Orbán Viktort idézte az ítélethirdetés indoklásában.

„A Fővárosi Ítélőtábla mai ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg A Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó civil szervezetet” – írta honlapján a Magyar Helsinki Bizottság.

A civil szervezet szerint a bíróság Orbán Viktor 2020. október 3-i rádióinterjújában tett kijelentésében összemosta a pedofíliát és a Labrisz kiadványát, a kormánypárti sajtó pedig ezt követően kapcsolt egy fokozattal feljebb, „hogy ezt a nyilvánvaló hazugságot igazolja”. Mint írták, a Magyar Nemzet október 12-én hozta le Németh György szociológus-közgazdász írását, amelyben Németh azt állította, hogy a mesekönyvet a pedofíliához, a Labriszt pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk.

A Labrisz a cikk miatt beperelte a Magyar Nemzet kiadóját a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, a pert pedig első fokon megnyerték. A Fővárosi Ítélőtábla azonban kedden homlokegyenesen más következtetésre jutott, így megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. Szóbeli indoklásában a bíróság kitért arra, hogy Orbán Viktor is lát kapcsolatot a homoszexualitás és a pedofília között, a Magyar Nemzet pedig cikkében nem tett mást, mint „erre hozott tudományos bizonyítékokat”. A Helsinki Bizottság szerint „ez a bírói érvelés már csak azért is rendhagyó, mert a kormányfő propagandaszövege nem volt a mai per tárgya”.

„A mai döntés indoklásban az pedig még meghökkentőbb volt, hogy a bírói tanács szerint mivel a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi, ezért a párhuzam nem lehet sértő. Nem tudni, miféle bizonyítékot talált arra az eljáró tanács, hogy az elfogadást segítő könyv bármiféle kárt tenne a gyerekekben, és mindaz a pedofília bűncselekményéhez hasonlítana” – tette hozzá a Helsinki Bizottság.

A bíróság így nem kötelezte bocsánatkérésre a Mediaworks napilapját, illetve annak sérelemdíjat sem kell fizetnie a Labrisznak. A Labrisz nem nyugszik bele a jogerős döntésbe, felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk