Magyarország az EU egyik legkorruptabb országa a Transparency szerint

  • narancs.hu
  • 2020. január 23.

Belpol

Egy ország van csak előttünk.

Magyarország az Európai Unió egyik legkoruptabb tagállama a Transparency International friss jelentése szerint – írja a 444.hu. A szervezet ismét kiszámolta a Korrupció Érzékeltetési Indexet (CPI), ami az üzletemberek és szakértők érzékelése alapján mutatja a közszektor fertőzöttségét.

Magyarország 2019-ben 44 pontot kapott azon a százas skálán, ahol a nullás a legkevésbbé, a százpontos ország pedig a leginkább korruptnak tekinthető. Ez két ponttal és hat helyezéssel rosszabb a tavalyi eredménynél, így a 70. helyen állunk a 180 országot vizsgáló felmérésben.

Világviszonylatban Magyarország közepesen korrupt országnak számít, az EU-ban viszont rosszabbul állunk: összességében Bulgáriában rosszabb csak a helyzet. „A korrupció átszövi az állami működés jelentős és a gazdaság egy részét, továbbá az intézményrendszer átláthatatlanul működik, és nem elszámoltatható. A közbeszerzések rendszere erősen torzított; a koncentrálódást mutatja, hogy a kormányhoz kötődő oligarchák egyre több megbízást nyernek, és az egyajánlatos beszerzések aránya az EU-ban az egyik legmagasabb” – fogalmaz jelentésében a Transparency.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.