Magyarország az EU egyik legkorruptabb országa a Transparency szerint

  • narancs.hu
  • 2020. január 23.

Belpol

Egy ország van csak előttünk.

Magyarország az Európai Unió egyik legkoruptabb tagállama a Transparency International friss jelentése szerint – írja a 444.hu. A szervezet ismét kiszámolta a Korrupció Érzékeltetési Indexet (CPI), ami az üzletemberek és szakértők érzékelése alapján mutatja a közszektor fertőzöttségét.

Magyarország 2019-ben 44 pontot kapott azon a százas skálán, ahol a nullás a legkevésbbé, a százpontos ország pedig a leginkább korruptnak tekinthető. Ez két ponttal és hat helyezéssel rosszabb a tavalyi eredménynél, így a 70. helyen állunk a 180 országot vizsgáló felmérésben.

Világviszonylatban Magyarország közepesen korrupt országnak számít, az EU-ban viszont rosszabbul állunk: összességében Bulgáriában rosszabb csak a helyzet. „A korrupció átszövi az állami működés jelentős és a gazdaság egy részét, továbbá az intézményrendszer átláthatatlanul működik, és nem elszámoltatható. A közbeszerzések rendszere erősen torzított; a koncentrálódást mutatja, hogy a kormányhoz kötődő oligarchák egyre több megbízást nyernek, és az egyajánlatos beszerzések aránya az EU-ban az egyik legmagasabb” – fogalmaz jelentésében a Transparency.

Figyelmébe ajánljuk