Majdnem 50 százalékkal több adósságot vállaltak a háztartások

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 18.

Belpol

 Felgyorsult a háztartások hitelfelvétele a második negyedévben.

A év második negyedéve során a háztartások megtakarításai 11,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól,  miközben a vállalt kötelezettségek, azaz adósságok összege 47,3 százalékos éves növekedést ért el - közölte a  Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb adatait.

A második negyedévben 657 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona, amiből 433 milliárd forintot a friss megtakarítások, 213 milliárd forintot a piaci hozamok adtak. Hozzáteszik azonban, hogy a negyedévben elért 433 milliárd forint nettó megtakarítás 2017 eleje óta a legkisebb volt.

Az első fél évben  2107 milliárd forinttal gyarapodott a háztartások nettó pénzvagyona, 1413 milliárd forinttal a friss  tranzakció révén, amihez az árfolyam- és hozamnyereség 674 milliárd forintot tett hozzá. A második negyedéves vagyongyarapodást a követelések 1021 milliárd forintos, és a tartozások 588 milliárd forintos növekedése adta.

A megtakarítások érdekessége, hogy csaknem egyharmaduk, 331 milliárd forint készpénzben és bankbetétben talált helyet, de feltűnő módon az összeg nagyobbik fele 195 milliárd forint devizabetétekbe került, amire az elmúlt húsz évben nem akadt példa, és csaknem ötszöröse volt, az egy évvel korábbi értéknek.

A háztartások 588 milliárd forint új adósságot vállaltak a második negyedévben 47,3 százalékkal többet az egy évvel korábbi 399 milliárd forintnál.

Az ingatlanhitelek pörögtek a leginkább: 198 milliárd forintot vettek fel a háztartások a második negyedévben, ami 87,0 százalékkal több az egy évvel korábbinál és az első fél évben vállalt 285 milliárd forint adósság 71,4 százalékkal több az egy évvel korábbi 166 milliárd forintnál.

A fogyasztási hitelekben felvett 257 milliárd forint 43,4 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, de az első féléves 413 milliárd forint is 12,9 százalékkal több a tavalyinál.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk