Május 25-e után lehet ballagást tartani

  • narancs.hu
  • 2021. május 18.

Belpol

Kültéren, maszkban, de a részvételt védettségi igazolványhoz nem kötik.

Egy tegnap éjjel megjelent kormányrendelet értelmében május 25-e után az iskolák megtarthatják a ballagásokat az intézmények nyitott, épületen kívüli területein.

A rendelet szerint a ballagási rendezvényen a ballagó gyermek, illetve tanuló által meghívott személyek életkortól, illetve koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek, azzal, hogy a nevelési, oktatási intézmény zárt részeiben nem tartózkodhatnak.

"A ballagási rendezvény helyszínére történő belépés rendjét, a  nevelési, oktatási intézmény zárt részein történő áthaladás rendjét, valamint az egy ballagó által meghívható, a nevelési, oktatási intézmény területén lévő szabadtéren zajló eseményeire beléptethető meghívottak számát a nevelési, oktatási intézet vezetője állapítja meg" - áll a kormányrendeletben. Majd azt is kiemelik, hogy a nevelési, oktatási intézmény vezetője a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása céljából a ballagási rendezvényen betartandó magatartási szabályokat állapíthat meg.

A meghívottaknak és a ballagáson résztvevőknek orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot kell viselniük. Ez alól csak az alábbi csoportok jelentenek kivételt:

  • a hatodik életévét be nem töltött kiskorú,
  • az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy,
  • a ballagó
  • és a ballagási rendezvényen fellépő.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, vagyis május 18-a keddtől érvényes.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk