Kocsis Máté: "Létre kell hozni egy kereshető pedofil-nyilvántartást"

  • narancs.hu
  • 2021. május 18.

Belpol

A kormánypárt jövő héten "pedofilellenes törvénycsomagot" nyújt be az Országgyűlés elé.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a jövő héten a kormánypárt "pedofilellenes" törvénycsomagot nyújt be az Országgyűlés elé. Ennek első pontjaként szerinte "létre kell hozni egy kereshető pedofil-nyilvántartást azokról, akik gyermekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt. Ez sok esetben meggátolhatja, hogy a pedofilok újra gyermekek közelébe kerüljenek" - írja Kocsis.

"Minden jóérzésű embert megráz, de minket, szülőket különösen is megvisel, amikor pedofil bűncselekményekről hallunk a hírekben. Az sincs rendjén, hogy gyermekeink egyre több helyen találkozhatnak életkoruknak nem megfelelő tartalmakkal, de az sincs, hogy a pedofilok sokszor túl enyhe büntetést kapnak" - áll a politikus bejegyzésében. 

Kocsis hozzáteszi, hogy a gyerekeket meg kell védeni, az elkövetőkre pedig szigorúbban kell lesújtani, de arról nem beszél, hogy a listán kívül milyen elemeket tartalmaz majd a törvénycsomag.

Kocsis tavaly júliusban beszélt arról, hogy szerinte "a pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat, nem lehet megértés"- A politikus szerint – a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt – Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügye rávilágított arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem mindig megfelelő, illetve elég nagy a bírói mérlegelés lehetősége. 

Kocsis már akkor arról beszélt, hogy változtatni kell a vonatkozó törvényeken, átfogó jogszabály-módosítási csomagra van szükség, minden olyan gyermekvédelmi szabályt, vonatkozó jogszabályt át kell nézni, amely segíti azt, hogy a pedofil bűncselekmények – legyenek azok közvetett vagy közvetlen módon elkövetettek – elkövetőit elriasszák. "A pedofil bűncselekmények azok, ahol önmagában a gondolat is büntetendő kellene, hogy legyen" – fogalmazott akkor a frakcióvezető.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.