Már a családtagok nevét sem lehet megtudni a politikusok vagyonnyilatkozataiból

  • narancs.hu
  • 2024. január 12.

Belpol

A parlament honlapján 2012-ig visszamenőleg kitakarták a hozzátartozók személyes adatait.

2012-ig visszamenőleg kisatírozták a házastársak/élettársak és a gyermekek neveit a parlament honlapján közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokból – vette észre az Index.

Az országgyűlési képviséők és a kormánytagok vagyonnyilatkozatai minden évben január 31-én kerülnek fel a honlapra, és bár ezek a néhány oldalas dokumentumok egyre kevesebb lényegi információt tartalmaznak, többször előfordult, hogy válásokról vagy a családi állapot változásáról innen értesült a nyilvánosság. Nagyon úgy tűnik, hogy ezentúl még kevesebbet lehet majd megtudni a vagyonnyilatkozatokból, a lap munkatársai a napokban ugyanis azt tapasztalták, hogy

ismeretlen okból vastag fekete sávokkal kitakarták a képviselők hozzátartozóinak, így házas- és élettársuk, illetve gyermekeik nevét.

Igaz, ez csak a 2012 óta közzétett vagyonnyilatkozatokra vonatkozik, vagyis például a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a neve a 2011-es adatokban még szerepel, a 2012-esben már nem. A portál megkeresésére az Országgyűlés Sajtóiroda válaszában azt írta, hogy az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény többször módosított 94. § (2) bekezdésének rendelkezései értelmében az országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatának nyilvános, oldalhű másolatát – a családtag személyes adatai kivételével – kell az országgyűlés honlapján közzétenni.

„A www.parlament.hu webtartalmainak felülvizsgálata során hivatalból észleltük, hogy az egyes képviselők adatlapján megjelenített vagyonnyilatkozatok nem felelnek meg a fentieknek, így az azokban található családtagi személyes adatokat – az Országgyűlés Hivatalának adatvédelmi tisztviselőjével egyeztetve – a rendelkezés hatálybalépésének napjára visszamenőleg kitakartuk” – írták az Index megkeresésére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk