Márki-Zay három feltételt szabott a visszalépésre

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 30.

Belpol

Ha az euró bevezetését, az elszámoltatást és az alaptörvény érvénytelenségének kimondását támogatja Karácsony, akkor őt segíti.

A miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának eredményére döntő hatással lehet, mit lép az eredmények ismeretében a harmadik helyezett Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom). Bár Dobrev Klára (DK) vezet, de ha Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP, LMP) és Márki-Zay szavazatait összeadjuk, az Dobrevénél nagyobb arányú támogatottságot jelent.

„Karácsony Gergellyel abban egyetértünk, hogy Klárának lenne a legnehezebb ezt az Orbán Viktor elleni meccset megnyerni” – mondta csütörtökön reggel Márki-Zay Péter a Spirit FM-nek. Nyilatkozatát idézve a Telex azt írja, hogy a vásárhelyi polgármester szerint Dobrev Klára mögött elkötelezett, de szűk tábor áll, Orbán Viktor mögött pedig hárommillió szavazó.

Márki-Zay biztos abban, a legnagyobb eséllyel rá szavaznának a Momentum és a Jobbik támogatói is, bár azt nem tudja, hogy ezek a pártok mögé állnának-e. Úgy gondolja, a Fidesz azért Karácsony Gergelyt támadja jobban, mert esélyesebb ellenfélnek látja, mint Dobrevet. 

Márki-Zay azt mondta, nem akarja, hogy az ő lelkiismeretén száradjon, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök, de a visszalépés nem csak mennyiségi, hanem programbeli kérdés is: az eurót mielőbb be kell vezetni, az elszámoltatásnak meg kell történnie, és ki kell mondani az alaptörvény érvénytelenségét közjogi értelemben – mondta a vásárhelyi polgármester. Elismerte, ezekben az ügyekben Dobrev álláspontja közelebb áll az övéhez, mint Karácsony Gergelyé. 

Ami az alaptörvényt illeti, ez ügyben Karácsony óvatosabban fogalmaz, pedig Márki-Zay szerint csak úgy lehet lemondatni Polt Péter legfőbb ügyészt, a közvagyonnal ellátott alapítványok kuratóriumait és a médiatanácsot, ha ehhez a problémához hozzányúlnak. Ha a feltételeit nem fogadja el Karácsony, ő nem fog visszalépni a javára. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk