Márki-Zay Péter: 1956-ban az állampárti elit gazdagodott

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 23.

Belpol

1956 minden szabadságáért küzdő vásárhelyi, minden szabadságáért küzdő magyar emberé – mondta a korábbi egyesült ellenzék vezetője.

Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén elmondta, szabadság nélkül nincs jólét. A forradalom kitörésének számos oka közül az egyik, hogy akkoriban Magyarország nem előre ment, hanem hátra, Magyarországon megfélemlítés és szegénység volt.

A Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke azt mondta, az emberek látták, hogy miközben egy szűk kisebbség, a pártelit, az állampárt vezetői féktelen módon gazdagodnak, nagy jólétben élnek, az átlagember egyre szegényebbé válik. Most is ez van szerinte: miközben egy szűk állampárti elit helikopteren és repülőgépen közlekedik, sorra szerzi meg az ország vagyonát, az állam a mindenkinek fontos szolgáltatásokat sem tudja biztosítani. Postákat, vasútvonalakat, az orvoshiány miatt kórházi osztályokat zárnak be, az iskolákban pedig nincs megfelelő tanár, aki az adott szaktárgyat tanítaná. Mindeközben sanyargatják azokat a városokat, melyek nem kérnek a korrupcióból - tette hozzá.

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminiszere úgy fogalmazott, október 23-a emlékei, képei kitörölhetetlenül benne vannak azokban, akik átélték. A történész, aki 15 éves diák volt 1956 őszén, kiemelte, nem igaz, hogy elbukott a forradalom, hanem leverték a forradalmat. De 13 felfedhetetlen napon keresztül a forradalom az egész országban győzött, és ha nincs szovjet beavatkozás, Magyarországból egy másik Ausztria lehetett volna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk