Kamumunkákra toborozhattak romákat Paks 2 építéséhez

  • narancs.hu
  • 2023. október 24.

Belpol

A fiktív állásajánlatokkal a jelentkezők személyes adatait akarták megszerezni.

Facebookon közzétett – azóta jórészt törölt – videókban kerestek romákat a paksi atomerőmű munkálataira

– írjaNépszava. Az egyik videóban például azt állították, hogy jövő nyár elejéig mintegy 2300 emberre lesz szükség az építkezésen. Mint mondták, "több mint 500 segédmunkást" tudnak munkába állítani. A reggel 7 órától este 5 óráig tartó munkákra 1700 forintos órabért ajánlottak. És 4-5 évre szóló munkaszerződést is kínáltak. A jelentkezőktől azt kérték, hogy a megadott e-mail címek valamelyikére küldjék el lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk, adó- és tb-kártyájuk másolatát. Volt, aki a Belügyminisztériumra hivatkozva szállást és ellátást is ígért. Minderről azonban kiderült, hamis felhívások voltak.

A lap szerint helyi roma vezetők, vállalkozók és az Országos Roma Önkormányzat politikusai a közelmúltban megbeszélést tartottak Szekszárdon, amelyen részt vett Süli János, a paksi választókerület kormánypárti (KDNP-s) parlamenti képviselője, az atomerőmű bővítéséért felelős volt tárca nélküli miniszter is. Ezen a találkozón Süli János közölte, hogy pillanatnyilag nem folyik „hiteles” toborzás paksi munkákra. A roma közéletben terjedni kezdett a hír, hogy

a fiktív állásajánlatokkal valójában csak a jelentkezők személyes adatait akarták megszerezni.

A közösségi médiában megjelent hozzászólások szerint a munka reményében az észak-keleti régióból is rengeteg roma elküldte a személyes adatait. Lakatos Oszkár, az ÖRO megbízott elnöke szerint a jelentkezők száma elérheti a 10-15 ezret. Lakatos szerint a személyes adatok értékesek lehetnek a költségvetési támogatások lenyúlására szakosodott kamupártoknak, amelyek maguktól képtelenek lennének elegendő aláírást összegyűjteni ahhoz, hogy elinduljanak a parlamenti választáson.

Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke és Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője is feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk