„Vádolom a kormányt mindazért, amit a jövőnkkel tesz. A kormány bűnös”

  • narancs.hu
  • 2023. október 23.

Belpol

Együtt demonstrálnak tanárok, diákok, civilek és a szakszervezetek a nemzeti ünnepen. Az Oktogonon felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester.

Közös demonstrációt szervezett október 23-ára az Egységes Diákfront, az Országos Közös Akarat, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Öt óra előtt a Hősök terénél gyülekeztek a résztvevők, hamar megtelt a helyszín, majd a menet – élén egy régi Csepel katonai teherautóval, megindult a Fidesz székházának irányába, de a Lendvay utcába a rendőrök nem engedték be a tüntetőket. A szervezők ugyancsak más úticélt terveztek.

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara 

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara

A következő állomás a Kölcsey Ferenc Gimnázium volt, ahol többek között azt skandálták: „Nincs tanár, nincs jövő!” Tüzet is gyújtottak, amit „a fiatalság lángjának” neveznek.

A gimnázium előtt Tóth Bence korábbi tanár szólalt fel, aki már elhagyta a pályát. Azt üzente Orbánnak és Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy „ideje elgondolkodni”.

A tüntetésben nem üdvözölték a pártjelvényeket, ezeket a szervezők eltetették néhány felvonulóval. A gimnázium után az Andrássy útra vonult a tömeg, az orosz nagykövetség előtt pedig „Ruszkik, haza!” rigmussal folytatták a skandálást. Az épületet kordonokkal védték a rendőrök.

 
Tóth Bence felszólalása
Fotó: Palágyi Barbara

 A tüntetők ezután a Terror Házánál nem állt meg, egyenesen az Oktogonhoz ment, ahol a rendezvény házigazdája, Szabó Simon színész bemutatta Kollár-Klemencz Lászlót. A zenész az Erdős Virág versére írt Van egy ország című dalt is előadta.

 
 
Kollár-Klemencz László
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

Az első felszólaló Pöli-Oláh József, a Méltóságot a Romáknak mozgalom képviselőjeként úgy fogalmazott: „méltatlan a cigánysággal szemben, hogy nem emlékeznek az '56-ban betöltött szerepükre, manapság pedig 200 ezer roma él nyomortelepeken, akikkel nem foglalkoznak a vezetők.

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara 

 
Fotó: Palágyi Barbara

Ezután Iványi Gábor lépett színpadra, aki rögtönzött beszédet tartott, és „a pesti srácok örököseinek” nevezte az összegyűlteket. A Civil Bázis tagja, Máté Barbara pedig hozzátette, attól a Magyarországtól, amiben ő hisz, napról napra távolodunk, de „nekünk a feladás nem opció.” Civil társa, Vágó Barnabás azt mondta: az országot egy oroszbarát elit ejtette foglyul.

 
 
Iványi Gábor
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

 
 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

 
 
Törley Katalin
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője, volt gimnáziumi tanár keményen fogalmazott:

„Vádolom a kormányt mindazért, amit az oktatással, a gyerekeinkkel, a jövőnkkel tesz. A kormány bűnös.”

 
Fotó: Palágyi Barbara

  
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi BarbaraFotó: Palágyi Barbara

Ezután következett Karácsony Gergely budapesti főpolgármester felszólalása, aki azt mondta: nem engednek 56-ból, nem engednek 89-ből, és nem engednek abból sem, hogy szabad és egyenlő állampolgárok közös otthona, köztársaság legyen Magyarországból.

 
 
Karácsony Gergely
Fotó: Palágyi Barbara
 

A polgármester ezután a szabadságról beszélt: „gyáva népnek nincs hazája” – mondta, és szolidaritásra intett. Budapest abban segít – tette hozzá –, hogy „túléljük a nehéz időket addig, amíg az egész országban újjáépítjük a köztársaságot”.

Karácsony ellenzéki szövetséget ígért a pártfüggetlen tüntetés résztvevőinek. „Vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő júniusi önkormányzati választásra. Azzal, akivel lehet. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerben részesülni” – fogalmazott.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?