Márki-Zay Péter: A nyomravezetői díj az ellenszer a választási csalással szemben

Belpol

„Minden választókerületben egymillió forintos nyomravezetői díjra lenne szükség, amely kellő visszatartó erő lenne ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP választási csalást követhessen el” – mondta a Narancs.hu-nak Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi polgármester a számára nem kedvező miniszterelnök-jelölti közvélemény-kutatások ellenére továbbra is Orbán legbiztosabb legyőzőjének tartja magát.

„Azzal, hogy a kormánypártok engedélyezték a szavazólapok lefényképezését, gyakorlatilag legálissá tették a választási csalást” – mondta a Narancs.hu-nak Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, akit egy szombati online rendezvényen hasonló témában mondott beszéde kapcsán kerestünk meg.

Az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló, magát jobbközép-konzervatív politikusnak nevező Márki-Zay arra emlékeztetett, hogy a mögöttünk hagyott parlamenti és önkormányzati választások mindegyikén a Fidesz "nagyipari módszerekkel" sértette meg a szavazás tisztaságát. Így lehetett több alkalommal láncszavazás, sokszor 5 vagy 10 ezer forintot fizettek a választóknak a voksokért, máskor krumplival vásároltak meg embereket, a közmunkásoknak be kellett mutatniuk a szavazólapjukról készült felvételt, különben nem hosszabbították meg jogviszonyukat. Megtörtént, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy-egy romos házba a voksolások előtt több száz embert jelentettek be. Hozzátette, több mint feltűnő, hogy azokban a szavazókörökben, ahol nem volt ellenzéki delegált, a Fidesz-KDNP átlagosan 5 százalékkal jobb eredményt ért el.

Márki-Zay Péter arra emlékezetett, hogy a felsorolt ügyek miatt még a Polt Péter vezette ügyészség is mintegy 300 vizsgálatot volt kénytelen indítani. 2018 februárjábana hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson 250 ezer, míg a 2019 őszi önkormányzati választáson 1 millió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak vagy azoknak, akik a későbbiekben a bírósági által is megerősített választási csalást lepleznek le. Az összeget végül nem kellett kifizetni, mert olyan visszatartó erőt jelentett, amivel kihúzták az ilyesfajta csalárdságok méregfogát. „Kiderült, hogy így már nem érdemes 5 vagy 10 ezer forintot elfogadni, mert óriási a lebukás veszélye. Nem tettünk mást, mint az addigi logikát megfordítottuk, és a módszer működött” – tette hozzá a politikus. Nem jött jelzés választási csalásról, minden valószínűség szerint azért, mert a lebukás veszélye miatt ilyet nem kockáztattak meg. A legutóbbi helyhatósági választáson az eredmény önmagáért beszélt. Márki-Zay magabiztos fölénnyel utasította maga mögé a függetlennek hazudott Fidesz-jelöltet, míg a tíz egyéni körzetből kilencet hozott el az ellenzéki alakulat Hódmezővásárhelyen.

Márki-Zay Péter

 
Márki-Zay Péter

A polgármester érdeklődésünkre azt is elmondta, ezt a módszert javasolta alkalmazni tavaly októberben, amikor időközi országgyűlési választást rendeztek Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókörzetében, ahol a fideszes Koncz Zsófiával szemben az ellenzéki a jobbikos Bíró László mögött sorokozott fel. Ám itt a helyi szervezők végül nem éltek a lehetőséggel, ellentétben az ugyancsak tavalyi mohácsi időközi polgármester-választással.

Márki-Zay elgondolása szerint

mind a 106 egyéni választókerületben 1 millió forintos nyomravezetői alapot kellene létrehozni a választási csalások megelőzése érdekében.

Hozzátette, az eddigi példák azt mutatják, végül majd ennek csak töredékét kell kifizetni, viszont a legfontosabb hozadéka mindennek a visszatartó erő. Elengedhetetlen feltétel az is, hogy 2022 áprilisában az ellenzéknek minden szavazókörben két delegáltja legyen.

„Van-e ellentmondás aközött, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei közül saját magát mondja a legesélyesebbnek arra, hogy legyőzheti Orbán Viktort, miközben a nemrégiben e tárgyban készült közvélemény-kutatások hol Karácsony Gergelyt, hol Dobrev Klárát, legutóbb pedig, Jakab Pétert nevezik legnépszerűbb kormányfő-aspiránsnak?” – kérdeztük Márki-Zay Pétert. Az ellenzéki politikus úgy válaszolt, valójában paradoxonról van szó. Ugyanis az ellenzéki pártok legelkötelezettebb támogatói körében valóban nem ő a legnépszerűbb és legtámogatottabb, hiszen civil csoportosulás élén áll. Megjegyezte viszont, az ellenzéki pártok vezetőinek szűkebb körű támogatottsága és az országos népszerűség merőben más műfaj. „Számtalanszor elmondtam, hogy csak az elkötelezett ellenzéki szavazókkal és az élükre álló valamelyik pártvezetővel nem lehet Orbánt leváltani, ehhez a passzívak és a bizonytalanok megszólítása is szükséges, különben nem lesz sem kormány-, sem rendszerváltás 2022 tavaszán.

Erre én vagyok alkalmas. Nagy az ismertségem és a legalacsonyabb az elutasítottságom.

Az is a kérdés, hogy milyen módszerrel és milyen települési körben készülnek ezek a felmérések” – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Jelezte, nem népszerű az elkötelezett ellenzéki szavazók körében azzal a nézetével, hogy az ellenzéki korrupció ellen is fel kell lépni. Végül megjegyezte, az eddig nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények egyáltalán nem tántorítják el a miniszterelnök-jelöltségtől.

Figyelmébe ajánljuk