Mohács választás előtt: ki lesz a polgármester az egyik legfideszesebb városban?

  • Babos Attila
  • 2020. szeptember 26.

Kis-Magyarország

Vasárnap választ Mohács. Az időközi voksoláson új polgármesterről és új képviselő-testületről is szavaznak, ami városi rangon lévő településeknél nem mindennapos. Igaz, a mohácsi helyzet sok szempontból rendhagyó. Megtörténhet az is, amire senki sem számított szűk egy éve, de akár csak pár hónapja: nem kizárt, hogy az ország egyik legfideszesebb városában mégsem a kormánypárt polgármesterjelöltje lesz a befutó.

Hétközben és napközben Mohács a nyugodt, álmos magyar kisvárosok egyike lehetne. Kívülről szemlélve semmi sem látszik abból, hogy feszültség vibrál a levegőben. Ha nem lenne teleplakátolva a kis Duna-parti város a gyanútlan járókelőkre a fentről szigorú szemmel tekintő politikusok arcképével, a kutya nem gondolna a pártokra, a politikára, az ország megosztottságára.

Mohács vasárnap polgármestert és új képviselő-testületet választ. Mégis, egy szó nem hallatszik arról az utcán, a kávézóban, egy pizzériában, vagy egy másik, a halászléről híres pizzériában (igen, jól olvasták) sem, hogy nemsokára választani kell.

Még különosebbé válik mindez, amikor kérdezősködni kezdek. Az egy dolog, hogy ha bárhol meglátnak egy idegent, aki az ember felé közelít az utcán, az ösztönös reakció a védekezésre való felkészülés. Aztán másfajta pánikreakciót tapasztalunk, ha azt látják, hogy az ember oldalán fényképezőgép is lóg. Sokan egész egyszerűen szó és köszönés nélkül odébb állnak, ha a helyi választásról érdeklődök.

Plakát plakát hátán a belvárosban

Plakát plakát hátán a belvárosban

Fotó: A szerző felvétele

Az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz

Aztán persze találunk olyanokat, akik hajlandók beszélni, de maguktól mondják, hogy az emberek nem beszélnek a politikáról. Kiábrándultak. Nem tetszik nekik a sárdobálás, ami ment itt az elmúlt hetekben. És ami a megdöbbentő: kivétel nélkül mindkét oldalt hibáztatják. Egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz, hangzik a majdhogynem általános vélemény. Aztán a sokadikra kibogozom, nem csak a helyiekre gondolnak, hanem a nagypolitikára. Pedig Mohács, ahogy Baranyában mondják, csont fideszes város. Ráadásul a megyében "bezzegvárosnak" számít. A lakosságszámhoz és a város méretéhez képest nem sok település tud felmutatni annyi fejlesztést és akkora fejlődést, mint amilyen itt zajlott az elmúlt húsz évben.

Ma is Szekó lenne a polgármester, ha…

Az előzmények ismertek. Egy évvel ezelőtt egy borospincében holtan találták Szekó Józsefet (Fidesz-KDNP), Mohács népszerű polgármesterét, aki 1998 óta volt a város, Baranya harmadik legnépesebb, jelenleg 17 ezer fős településének első embere. Minden bizonnyal ő lenne ma is a polgármester, ha nem következik be a tragédia. Szekó József 64 évesen hunyt el, a helyiek szerint mustgázmérgezés következtében. A polgármester az orvosszakértői vélemény szerint már két napja halott volt, amikor tavaly szeptember 27-én rátaláltak.

Péntek este a városban megemlékezést tartottak a tiszteletére, ami felért egy választási kampányzáróval. Szekó Józsefet szerették és tisztelték Mohácson. Jellemző, hogy 2002-ben a választás előtt azzal kereste meg az MSZP, hogy fogadja el a jelölésüket, ami valószínűleg példátlan a hazai politika történetében. E nélkül is 82 százalékkal választották újra akkor, és később sem fenyegette semmi sem a győzelmét és a kényelmes Fidesz-többséget.

Mohács jelképei: busók, szoborba öntve

Mohács jelképei: busók, szoborba öntve

Fotó: A szerző felvétele

Mohács mindig “jobbos” volt

A Fidesz és Szekó 1998-tól kezdve vezette Mohácsot. Itt a baloldalnak nem termett babér, a rendszerváltás utáni szabad időszakot KDNP-s polgármesterrel kezdték. Már csak emiatt is kiverte a biztosítékot nem csak a megingathatatlan Fidesz-szavazók, hanem a kevés, magát baloldalinak vagy liberálisnak valló, vagy a politikával nem foglalkozó mohácsi körében, hogy Csorbai Ferenc, az MSZP mohácsi polgármester-jelöltje nem lépett vissza tavaly szeptemberben, néhány héttel a helyhatósági választás előtt az indulástól azt követően, hogy a szuperesélyes Szekó elhunyt.

Így mindenesetre az addig talán kissé lesajnált baloldali kihívó egyedül maradt, s a szabályok szerint akár csak egyetlen érvényes szavazattal is Mohács polgármestere lehetett volna. Az idén 48 éves Csorbaira persze azért egynél többen szavaztak, igaz, az érvénytelen voks ennél sokkal több volt. A Fidesz a kezdetektől kijelentette, nem tartja legitim vezetőnek Csorbait. Sőt, az október 13-a után a fideszes képviselő-testületi többség által alpolgármesternek választott volt bankár, Pávkovics Gábor hangsúlyozta, amint letelik a hat hónap, aminél előbb nem lehet a testületet feloszlatni, meglépik, ha ez kell ahhoz, hogy új polgármester-választás legyen. Merthogy előbb azért kérték szépen Csorbait, hogy mondjon le magától. Ő viszont nem tette meg ezt a szívességet a Fidesznek, ezért a testület az önfeloszlatás mellett döntött.

Hárman a polgármesterségért

A polgármesteri címre hárman pályáznak. Csorbai és Pávkovics mellett van egy harmadik jelölt, Bernáth Csilla, a Mi Hazánk politikusa. Valószínű, hogy a pártocska az erőviszonyokat akarja felmérni. Ezt több, a helyi közéletet jobban ismerő és a politika iránt érdeklődő mohácsi mondta. Szerintük azonban nem számoltak azzal, hogy Csorbai még esélyese is lehet a választásnak, vagy legalábbis partiban van. Azt hallani, hogy a pártok előzetes mérése alapján nem lefutott a Pávkovics és Csorbai közti harc.

Esélyek, remények

A VAN nevű civil formáció által jelölt Csorbait rokonszenv övezi. Sokan dicsérték közvetlenségét és igyekezetét, hogy jár az emberek között, beszélget velük, érdeklik a problémáik, és nem csak a kampányban volt ez így.

Persze sokan még így sem hiszik, hogy nyerhet. Találkoztunk olyan helyivel, aki azt mondta, szerette Szekót, mert mindent megtett a városért, de ő maradt világéletében baloldali szavazó, és már csak azért is Csorbaiékra fogja húzni az ikszet. Ugyanakkor - állította beszélgetőpartnerünk - Mohács nem fog tudni átlépni a saját árnyékán, annyira nem volt kérdés itt az elmúlt időszakban, hogy jobbra kell voksolni. Ám az is igaz, tette hozzá, hogy a VAN (ami azt üzeni, van alternatíva) hihetetlen munkát fektetett a kampányba, az emberek megszólítására koncentrált.

Plakátmagányban fénylő főterek

Plakátmagányban fénylő főtér

Fotó: A szerző felvétele

A Puch-faktor

Csorbai nem csupán az MSZP jelöltje volt tavaly (idén ugyan a civilek jelölik, de maradt MSZP-tag,), hanem a mindmáig egyik legbefolyásosabb MSZP-s politikus, a látszólag visszavonult Puch László egykori pártpénztárnok veje is. Ez azért nem feltétlenül hátrány Mohácson, bár ahogy egy általunk megkérdezet férfi megjegyezte, Csorbai az MSZP-s tagságával "mínusz kettőről indul".

Csorbainak anyagi gondjai nincsenek, saját, ipari tisztítással foglalkozó vállalkozása jól teljesít. Ugyanez Pávkovics Gáborra is igaz. Róla sokan úgy tartják, nem dőlne a kardjába, ha nem ő lenne az új mohácsi polgármester. Többek szerint nála nem volt annyira természetes, hogy induljon, de állítólag személyesen Orbán Viktor kérte fel, hogy vállalja a polgármester-jelöltséget. Ráadásul egyik fia focista - Pécsett és Újpesten játszott, most az NB II-be kiesett Debrecen oszlopos tagja -, ami nem rossz pont a Fidesz felső vezetésénél.

Ameddig a szem ellát: Csorbai

Csorbai úton, útfélen

Fotó: A szerző felvétele

Nem állnak rajtuk bosszút

Vasárnap tehát új polgármesterről és új képviselő-testületről szavaznak Mohácson. Megtörténhet az is, amire senki sem számított szűk egy évvel, de akár csak pár hónappal ezelőtt: nem kizárt, hogy az ország egyik legfideszesebb városában mégsem a Fidesz polgármesterjelöltje lesz a befutó.

Ami viszont a Fidesz teljes győzelme mellett szól, az Magyarországon általános jelenség. Többen is azt mondták, azért fognak a Fideszre és Pávkovicsra szavazni, mert szerintük ez az egyedüli garancia arra, hogy Mohács tényleg fejlődhet, és nem állnak rajtuk bosszút. Rajtuk, a mindig jobbra szavazókon. Ezt többen akkor is így gondolják, ha Csorbai lenne a polgármester, és maradna a fideszes testületi többség. Szerintük ez is elég ok lenne arra, hogy Mohács kiessen Orbánék kegyeiből.

Figyelmébe ajánljuk