Márki-Zay Péter rendszerváltást szeretne áprilisban, és van is egy javaslata a választópolgárok felé

  • narancs.hu
  • 2018. március 21.

Belpol

53 esélyes ellenzéki jelöltet nevezett meg a frissen megválasztott hódmezővásárhelyi polgármester.

Hódmezővásárhely független polgármestere rendszervaltas2018.hu címen indított honlapot. Márki-Zay Péter mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a céljuk a legesélyesebb jelölt megtalálása mind a 106 egyéni választókerületben.

Egyelőre a körzetek felében, 53 helyen nevezték meg a legesélyesebb nem kormánypárti jelöltet. Ehhez a sajtótájékoztatón is megjelent civil szervezetek, így a Közös Ország Mozgalom, a Viszlát, kétharmad, a Számoljunk Együtt és a V18 adatait használták.

Márki Zay a 444 beszámolója szerint azt kérte, hogy a baloldaliak még akkor is szavazzanak a legesélyesebb egyéni képviselőjelöltre, ha az jobbikos, a jobbikosok pedig akkor is, ha a baloldali az esélyesebb. Szerinte a pártoknak visszalépésekkel is támogatniuk kellene a legesélyesebb kihívót.

Az Index összesítése szerint az 53 megnevezettből 25 jobbikos, 14 az MSZP-Párbeszéd jelöltje, 7 DK-s, 4 LMP-s, 2 pedig független. Elemzői becslések szerint a Fidesz abszolút többségének megakadályozásához körülbelül 40 egyéni mandátumot kellene elvinnie az ellenzéknek.

Figyelmébe ajánljuk