Orbán bejelentése későn jött, éppen a katasztrófa előtt - mondják a szakértők

Belpol

Egyes halálesetek elkerülhetőek lettek volna, ha hamarabb szánja el magát a kormány. Szakértők szerint a bejelentett intézkedések lassítani fogják a járvány terjedését, de az eredményeket csak hetekkel később látjuk majd.

„Jobb később, mint soha című történet.” Így összegezte lapunk megkeresésére Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos Orbán Viktor hétfői bejelentését. Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt, a járvány elleni védekezés jegyében egyebek mellett este 8 és hajnali 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe, bezárnak az éttermek, üzletek, szállodák, a szabadidős létesítmények, a családi összejöveteleken csak 10 fő vehet részt, a középiskolákban átállnak a digitális oktatásra.

Falus szerint az intézkedés valamelyest visszafogja a járvány terjedésének az ütemét. Hozzátette, az egészségügyet már nem lehet tovább terhelni, mert akkor csökken az ellátás minősége, ami katasztrófához vezethet, ugyanis nincs megfelelő számú szakember. Fontos hangsúlyozni, hogy a mostani szigorítás azokon nem fog segíteni, akik már elkapták a vírust, egyes halálesetek megelőzhetőek lettek volna.

„Egyértelműen hamarabb kellett volna ezeket az intézkedéseket meghozni. Hogy pontosan milyen hatást váltanak ki, azt csak 2-4 hét múlva fogjuk látni” – ezt már mondta Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi munkatársa mondta lapunki kérdésére. Hozzátette, a döntések mindenképpen jó irányba terelik a járványt, hiszen minden olyan lépés, ami csökkenti a kontaktus számokat (iskolák lezárása, rendezvénytilalom stb.) gátolja a vírus terjedését.

Miért csak most?

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken találkozott az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) tagjaival. Falus Ferenc szerint meglehet, a jelenlévő szakértők győzték meg a kormányfőt arról, hogy eddig felelőtlen járványügyi döntéseket hozott. Balkányi László szerint a kormány megpróbálta fenntartani a gazdaság működését, életvitelét, ezért nem határoztak komolyabb lépésekről, pedig valószínűleg jobb lett volna hamarabb elhatározniuk magukat, mert a halálozási adatok kiugróak voltak. A szakember úgy vélte, a mostani döntés mögött feltehetőleg a közvélemény nyomása is szerepet játszott (főleg a nézők előtt tartott labdarúgó-mérkőzéseket illetően), valamint a közelmúltban derült ki, hogy a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja emelkedő tendenciát mutat, ami „előremutató adat”, tehát belőle lehet jósolni a járvány terjedését illetően.

Figyelmébe ajánljuk