Maruzsa: lesz érettségi, ha a járvány miatt szükséges, "mozgatják" az időpontot

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Belpol

Az érettségi vizsgákat pont abban az időszakban tartanák meg, amikorra várja a kormány a járvány tetőzését.

Érettségi lesz, a kormány kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak "mozgatásáról" a szükséges döntést meghozza a kabinet – erről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszélt a kormany.hu oldalon hétfőn közzétett videóban.

Az érettségi és a szakmai vizsgák megszervezése a folyamatosan változó járványügyi helyzetben komoly kihívás valamennyiünk számára. Legyen szó a tanulókról, a pedagógusokról, a szülőkről vagy éppen a közigazgatásban dolgozókról – fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva: csak együtt sikerülhet.
Hozzátette: az érettségi lehető legbiztonságosabb megszervezésének kitalálták a módját, ezért tartanak csak írásbeli vizsgákat, és mindenkinek biztosítják a szükséges védőfelszerelést. Erről a kormány a döntését meghozta, és kijelölte a vizsgák időpontját.
Amennyiben a járványügyi szempontok az időpont "mozgatását" indokolják, a szükséges döntést meg fogják hozni – mondta Maruzsa Zoltán.

Jelenlegi tervek szerint május 4-21 között bonyolítják le az érettségivizsgákat, vagyis pont abban az időszakban, amikorra a kormány várja a koronavírus-járvány tetőzését.

Orbán Viktor: Május 3-ra várható a járvány tetőzése

A miniszterelnök szerint az ágyfelszabadítás a legrosszabb lehetőség főpróbája. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt az ajkai Magyar Imre Kórházban tartott előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést, melyről a Facebook oldalán videó-beszámolót közölt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor a felvételen azt mondja, hogy május 3-ára várják a szakemberek a járvány tetőzését.

Figyelmébe ajánljuk