Maruzsa szerint rossz példát mutatnak diákjaiknak a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 31.

Belpol

Az államtitkár szerint a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz a polgári engedetlenség.

Azt kéri a köznevelésért felelős államtitkár a pedagógus-szakszervezetektől, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét – mindez abból a levélből derült ki, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett közzé a Facebook-oldalán. A PDSZ azt írta, hogy a sztrájkbizottsági ülésen nyújtotta át nekik Maruzsa Zoltán a levelet.

A levélben az olvasható, hogy a polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz. Szerinte azok a tanárok, akik ezt támogatják, erkölcsileg megkérdőjelezhetőek, és rossz példát mutatnak a diákoknak.

Maruzsa hozzátette, hogy

az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk és milyeneket nem".

Az államtitkár szerint ennek nem csak morális veszélye van, hanem azt is előrevetíti, hogy később a diákok között lehetnek olyanok, akiket felnőttként ilyen hozzállás miatt bíróság vagy hatóság szankcionálhat.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a Telexnek azt mondta, hogy a PDSZ nem polgári engedetlenséget szervez, hanem sztrájkot.

A PDSZ kedd este azt közölte a Facebook oldalán, hogy a sokadik tárgyaláson sem tudtak megállapodni a pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal: már "a sztrájktárgyalási egyeztetés legelején kiderült, hogy semmiféle előremozdulás nincs" az ügyben.

Mint ismert, a Tanítanék mozgalom, a PDSZ és más érdekvédelmi szervezetek a tanárok sztrájkjogának visszaállítását, a fizetések megemelését és a munkaterhek csökkentését követelik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk