Másfél év múlva jönnek a különbíróságok, Esztergomban lesz a székhely

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 27.

Belpol

Megvalósul a kormány terve.

A jelenlegi tervek szerint 2020. január 1-től megkezdhetik működésüket Magyarországon a közigazgatási bíróságok az új szervezeti keretek között – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatón.

Gulyás az MTI szerint azt mondta, hogy a vonatkozó törvény koncepcióját a kormány elfogadta, a törvényjavaslatot október végéig terjeszti be az igazságügyi tárca, és azt várhatóan még az őszi ülésszakban elfogadja az Országgyűlés.

A miniszter ismertetése szerint a bírói jogállás a jövőben is egységes marad, bizonyos sajátosságok fognak majd érvényesülni. Minden olyan bírót, aki most közigazgatási ügyszakban ítélkezik, kérelmére automatikusan át kell venni az új szervezethez, erre a törvény konkrét garanciákat tartalmaz majd.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A közigazgatási felsőbíróság székhelye Esztergomban lesz, nyolc városban regionális hatás- és illetékességi körrel bíró közigazgatási törvényszékeket állítanak majd fel – mondta Gulyás.

Érdekes, hogy a kormánypárti Magyar Idők a nyár közepén arról írt, hogy Esztergomba költözhet a Kúria, sőt korábban Esztergom az Alkotmánybíróság hivatalos székhelye volt a rendszerváltástól 2012. január 1-jéig, bár ennek érdemben semmilyen jelentősége nem volt. Volt egy időszak is, amikor az Orbán-kormány azt tervezte, hogy vidékre költözteti a minisztériumokat, ám ebből a tervből végül nem lett semmi.

Figyelmébe ajánljuk