Orbán megmagyarázta, miért adtunk 3 milliárdot egy szerbiai stadionra

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 27.

Belpol

A miniszterelnök bejelentette, hogy sok sportközpont megépítése vár még ránk.

Közép-Európa közös nyelvének nevezte a sportot, különösen is a labdarúgást Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia átadóján.

A kormányfő szerint természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat. Bár „nehéz történelem van mögöttünk”, ma már olyan szelek fújnak, amelyek az együttműködők vitorláját dagasztják – mondta.

Elkészült végre a vajdasági futballakadémia, amit 3 milliárd forinttal támogattunk

Orbán Viktor át is ugrik, hogy átadja a vadonatúj komplexumot. Még 2016 végén írtunk arról, hogy a magyar kormány 3 milliárd forintot ítélt meg a Délvidék Sport Akadémiának, hogy Topolyán felépüljön a magyar focibirodalom újabb fellegvára. A Balkan Insight információira hivatkozva most a 444.hu arról tudósít, hogy a futballakadémia elkészült, sőt mi több, maga Orbán Viktor ugrik át szeptember 27-én, hogy átadja a komplexumot.

Hangsúlyozta: akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt – tette hozzá a miniszterelnök, köszönetet mondva ezért Aleksandar Vucic szerb elnöknek.

Orbán Viktor jelezte egyúttal, hogy a topolyai labdarúgó-akadémia még csak a kezdet, „még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése (...) vár ránk”.

Azzal kapcsolatban, hogy ezt miért éppen Szerbiában teszik, azt mondta: sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élők sikereiben.

Visszaemlékezése szerint Szerbia az 1980-as években fejlettebb és szabadabb volt, mint Magyarország, és „aki egyszer felért egy csúcsra, újra képes lesz erre, ez csak idő kérdése” „Biztos vagyok benne, hogy látjuk mi még Szerbiát újra a csúcsokon” – jegyezte meg.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzáfűzte azt is, hogy akinek éppen jobban megy, annak kell többet vállalnia, kezdeményeznie. Ezért lépett először, vállalt a topolyai beruházásból nagyobb részt Magyarország– közölte a kormányfő, úgy értékelve, hogy „a közép-európai szolidaritás jegyében jól tettük, hogy így döntöttünk.”

Orbán Viktor végül azt mondta, hogy ha van gyermek, akkor van jövő, és ha a gyermekek szelleme, jelleme és fizikuma kiművelt és erős, akkor a jövőnk is ilyen lesz. Az ide vezető legbiztosabb út szerinte a sport, mert egyszerre neveli a szellemet, a jellemet és a fizikumot. „A futballhoz egyszerre kell gógyi, küzdőszellem és testi erő” – fogalmazott.

Szavait azzal zárta, hogy aki sportol, végül mindig jól jár, és a sport megtanít „az élet két legfontosabb dolgára”: becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni;”aki ezeket tudja, mindent tud”.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?