Másfél milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

  • narancs.hu
  • 2021.11.24 13:45

Belpol

Az orvosegyetemekkel együtt a kifizetetlen számlák összege már szeptemberben is meghaladta a 40 milliárd forintot.

któber végén 31,8 milliárd forintot mutatnak a Magyar Államkincstár (MÁK) által publikált adatok a  szeptember végi 30,3 milliárd forint után - írja a Világgazdaság.

A lapnak a helyzetről Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára elmondta, hogy " a kórházi ellátáshoz mintegy 4500 kis- és közepes vállalkozás járul hozzá Magyarorszgon. A már több mint 11 hónaposra nyúlt nemfizetési periódus különböző mértékben, de már mindegyik céget megviseli".

A MÁK adatai szerint a tartozásból 0,2 milliárd az állammal szemben áll femm, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 31,6 milliárd forint, amelyből 0,8 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.

Rásky felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemi modellváltás után a négy orvosegyetem adósságát már nem kalkulálja bele a Magyar Államkincstár (MÁK) az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozások közé,

de az orvosegyetemekkel együtt a kifizetetlen számlák összege már szeptemberben is meghaladta a 40 milliárd forintot.

Rásky hozzátette, hogy egyelőre nem valószínű, hogy javulni fog a helyzet, mivel a járvány negyedik hulláma miatt nem lett több a műtétek és az intézményekbe nem tért vissza teljesítményfinanszírozás. Rásky elmondta azt is: nincs tudomásuk arról sem, hogy az intézmények megkapták volna a Covid-ellátás május-június-július havi ellentételezését. 

A szakember szerint arra lehet csak számítani, hogy a korábbi évek leggyakoribb eljárása valósul meg idén is, ami szerint idén is december végén, „egyszer csak” kifizetik az adósság nagy részét.

A tartozásokkal terhelt anyagi helyzet a legjobban azokat a beszállítókat terheli, amelyek jellemzően elektív (előre tervezett) műtétekhez biztosítanak eszközöket, ők a drasztikusan lecsökkent megrendelésállomány miatt egyébként is nehéz helyzetben vannak. A növekvő követelésállomány ellenére viszont nem tehetik meg, főként a Covid- és intenzívellátásba szállító cégek, hogy nem szállítanak.

Rásky hangsúlyozza:

A Covid- és az intenzívellátás drága tevékenység, ezek tovább növelik az adósságállományt. Ráadásul a Covid miatt nőnek a túlórák, amelyek fedezete szintén nincs meg a kórházak költségvetésében. Ezt részben a dologi kiadások költségvetéséből finanszírozzák a kórházak, de a többségük költségvetési pluszforrásra szorul.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk